EXPERIMENT: Ce spune NASA despre călătoria cu avionul

Procedura de zbor este atât de recunoscută şi obişnuită încât pentru unele persoane călătoriile cu avionul au devenit deja o rutină. Însă, specialiștii de la NASA atrag atenția că aceste persoane se expun la un mare risc.

Cu toate că avionul este cel mai sigur mod de transport, din punct de vedere statistic, trebuie să ştim că atunci când alegem să călătorim cu avionul, ne putem expune la radiaţii care în timp ne pot afecta sănătatea, potrivit unor cercetări efectuate de NASA.

„Zburăm aproape de limita superioară a troposferei (stratul inferior al atmosferei), la 11,887 de metri înălţime, astfel intrăm în contact cu particule atomice cosmice ce pot fi dăunătoare. Când suntem la pământ, e mai puţin probabil să intrăm în contact cu acestea datorită câmpului magnetic care înconjoară planeta noastră", explică experții NASA.

Pericolul la care ne expunem când zburăm cu avionul

Specialiștii de la NASA au realizat un experiment de dozimetrie cu radiații, cunoscut sub numele de RaD-X care este activ încă din 2015. În cadrul experimentului, cercetătorii au folosit un balon uriaș cu heliu pentru a trimite senzori în stratosferă care să măsoare radiațiile cosmice provenite de la Soare și din spațiul interstelar.

Astfel, au descoperit că particulele cu energie suficientă pot pătrunde atât în magnetosferă, cât și în atmosferă, unde se ciocnesc cu molecule de azot și oxigen.

Aceste coliziuni determină particulele de energie înaltă să se descompună în particule diferite prin procese cunoscute drept cascade nucleonice și electromagnetice.

Așadar, misiunea RaD-X efectuată de NASA arată că de fiecare dată când zburăm cu avionul ne expunem la radiații. Însă, spre deosebire de cei care zboară ocazional, personalul din industria aviatică este expus la un nivel aproape dublu de radiații, scrie realitatea.net

Comisia Internaţională pentru Protecţia Radiologică recomandă membrilor echipajului să nu fie expuşi la mai mult de 20 millisieverts (mSv) pe an, în timp ce publicul larg ar trebui să primească mai puţin de un mSv pe an. Expunerea anuală a echipajelor de zbor este estimată la trei mSv.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu