EXIT-POLL EȘUAT. Datele sondajului au arătat că Ion Ceban și Andrei Năstase sunt la egalitate

Embed:

Rezultatele Exit Poll-ului realizat de IMAS sunt irelevante deoarece tocmai aproape 26 la sută dintre cetăţeni au refuzat să participe la sondaj. Mai mult, au existat cazuri în care operatorii care au chestionat alegătorii au fost agresaţi.  Declaraţia a fost făcută de directorul "IMAS", Doru Petruţi, la scurt timp după închiderea secţiilor de votare.  

Datele Exit Poll îi arată pe Ion Ceban şi Andrei Năstase la egalitate aproape perfectă. Ceban a acumulat 37,1 %, în timp ce contracandidatul său Andrei Năstase cu doar 0,1 % mai puţin. În acelaşi timp, aproape o treime dintre alegători au refuzat să spună pentru cine a votat. Prin urmare, după numărarea voturilor, balanța se poate înclina în favoarea oricărui candidat.

"Ion Ceban și Andrei Năstase sunt la 0,1 distanță. Înseamnă că marja mare de refuzuri, non-participanți la sondaj, nu ne-a permis din păcate să vă acordăm o predicție în privința câștigătorului", a spus directorul IMAS, Doru Petruţi.

La sondaj au participat peste 10.000 de oameni. 

"Niciun sondaj nu eşuează. Acestea sunt rezultatele. Dacă vreți să vorbim despre dacă a eşuat ceva trebuie sa ne putem întrebări despre societatea în care trăim şi despre educaţie şi despre cultura politică, şi de investițiile politicienilor în această cultură politică. Sondajul e sondaj", a spus directorul IMAS, Doru Petruţi.

Doru Petruţi a mai declarat că Ion Ceban a fost favorit printre alegătorii vorbitori de limbă rusă, în timp ce pentru Andrei Năstase şi-au dat votul cei care vorbesc româna. 

"Una dintre întrebări aţi văzut în sondaj a ţinut de limba pe care arată că o vorbesc cel mai des. Cei care ne-au spus ca vorbesc în rusă în mare parte au votat cu Ion Ceban. Tot cu Ion Ceban au votat trei sferturi dintre cei care vorbesc aproximativ în ponderi egale şi limba română şi limba rusă. În timp ce vorbitorii de română au optat pentru Andrei Năstase", a spus directorul IMAS, Doru Petruţi.

Năstase a avut o mai mare susţinere în rândul bărbaţilor, iar Ceban - în rândul femeilor. În timp ce Năstase a fost favoritul celor cu studii superioare, Ceban a fost votat de cei care au studii medii. Pe Năstase l-au ales tinerii, pe Ceban - persoanele care au în jur de 55 de ani. 

Sondajul Exit Poll mai arată că 19 la sută dintre cei care au ieşit astăzi la vot, nu au participat în primul tur al alegerilor locale din Chişinău, desfăşurat în data de 27 octombrie. Sondajul a costat 400 de mii de lei şi a fost realizat în 67 de secţii de votare din municipiu.

Astăzi, 3 noiembrie, #ALEGEPUBLIKA. Cele mai noi informaţii despre ce se întâmplă în ziua turului doi al alegerilor sunt pe www.alegepublika.md, pe canalul nostru de youtube sau pagina de Facebook 

 

Lasă un comentariu