Exerciţiile militare de peste hotare nu au nimic în comun principiul neutralităţii, invocat de Dodon

Embed:

Participarea militarilor moldoveni la aplicaţiile din străinătate este absolut necesară şi nu are nimic în comun cu principiul de neutralitate. De această opinie au fost invitaţii de aseară ai emsiunii Fabrika. Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei de Științe a Moldovei, Victor Juc, susţine că argumentele aduse de Preşedinţie, care s-a opus participării ostaşilor noştri la aplicaţiile din Ucraina, sunt strict de ordin geopolitic.

"Preşedintele, în calitatea sa de comandant suprem, se supune, de fapt, Parlamentului şi trebuie să colaboreze cu Guvernul. Poziţia comandantului suprem nu este atât de bine formulată în legislaţia naţională, iar oamenii de la preşedinţie, probabil, speculează din necunoaştere. Se impune o colaborare expresă cu Guvernul şi Parlamentul", a spus Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei de Științe a Moldovei.

"Participarea la exerciţii militare sau la stagii nu are nimic în comun cu principiul de neutralitate, neutralitatea are complet o altă definiţie.Este regretabil această situaţie când cumva se politizează pe domeniul apărării naţionale", a declart Sergiu Sîrbu, deputat PDM

Pentru a pune capăt disputelor dintre şeful statului şi executiv, coaliţia de guvernare a decis să opereze modificări în legislaţie pentru ca participarea militarilor la misiuni internaţionale să nu mai depindă de Preşedinţie.

Amintim că şeful statului, Igor Dodon, s-a opus plecării unui contingent format din 57 de militari la stagiul de pregătire din Ucraina "Rapid Trident", care va avea loc până în data de 23 septembrie.

În urma unei hotărâri a Guvernului, însă, ostaşii noştri au mers în ţara vecină.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu