Exercițiile militare comune, în vizorul Guvernelor de la Chișinău și București

Embed:

Premierul Pavel Filp s-a întâlnit astăzi cu omologul său român Sorin Grindeanu. În urma ședinței comune a celor două executive, la conferința de presă de după întâlnirea premierilor Moldovei și al României, o întrebare a jurnaliștilor s-a referit la colaborarea dintre forțele militare ale Republicii Moldova și alte armate.

"Îmi doresc foarte mult în una din următoarele conferițe de presă comune îmi fie adresată si mie domnule prim-ministru o întrebare cu referire la asimilarea fondurilor europeni. Republica Molodova este o țară parlamentară și desigur că deciziile iau la Gurvern și în Parlament. În același timp instituția președintelui, președintele țătii este și comandantul suprem al armatei. Am avut această situație mai puțin plăcută când Armata Națională nu a putut participa la aplicațiiloe militare care au avut loc în România pe dimensiunea NATO. Cunoașteți bine care este poziția președintelui Dodon și care este dragostea luo față de NATO în același timp vreau să va spun că noi am reișit să semnăm un acord cu NATO și în luna iunie la Chișinău va fi deschis un oficiu de legătură NATO. Am avut după aceea discuții cu președintele țării și i-am explicat foarte simplu că planul de activități Armatei Naționale care ține de instrucțiuni, care ține de aplicații în mare măsură practic 80 la sută sunt aplicații care vor avea loc în afara Republicii Moldova cu suportul partenerilor noștri din NATO. Asta ar însemna că refuzul în continuare de a participa la aceste aplicatii ar însemna slăbirea Armatei Naționale. Ori nicidecum nu se încadrează în această logică când un comandant suprem al forțelor armate își dorește o slăbire a Armatei Naționale. Consider că aceasta a fost prima și ultima dată când am avut această confuzie și pe viitor Armata Națională a Molodovei va participa la toate aplicațiile. Ba mai mult ca atât, trebuie să mulțumim pentru acest suport care este oferit pentru instruirea şi pentru aplicațiile la care participă și Armata Națională Moldova", a comunicat premierul Pavel Filip.

"În primul rând subliniez încă odată faptul că partenerul nostru principal de dialog la Chișinau este Guvernul Republicii Moldova, azi, pe agenda noastră de la întâlnirea comună a figurat și bineînțeles și domeniul apărării. Ambii miniștri au avut în primul rind o întâlnire bilaterală după aceea ne-au orezentat punctele de vedere. Faptul ca în acest moment din ceea ce spunea Ministrul Apărării din Republica Moldova, aproape 800 de soldați și nu doar soldați din Republica Moldova au fost instruiți cu ajutorul ministerului nostru, e un lucru bun început, dar singurul lucru pe care îl mai vreau să îl subliniez din acest punct de vedere noi credem că este important pentru Republica Moldova să valorifice toate oportunitățile oferite de Alianța Nord-Atlantică. Iar biroul NATO de la Chișinău reprezintă o oportunitate în acest sens care poate fi valorificată de către Republica Moldova", a menționat premierul României, Sorin Grindeanu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu