Exerciţii fizice pentru creier: Ce trebuie să faceţi pentru a vă păstra mintea ageră

Căutaţi o modalitate naturală de a vă îmbunătăţi starea de spirit şi memoria şi de a vă proteja creierul împotriva declinului cognitiv? Atunci aţi face bine să vă puneţi în mişcare, aceasta este concluzia unor noi studii care demonstrează că un anume tip de exerciţii fizice ne ajută să ne menţinem creierul în formă în ciuda trecerii anilor, scrie adevarul.ro.

Mai multe cercetări recente, sugerează că exerciţiile de gimnastică aerobică au un impact benefic semnificativ asupra creierului.

"Exerciţiile aerobice reprezintă cheia pentru un creier şi o inimă mai sănătoase", notează autorul unui studiu realizat de mai mulţi experţi de la Harvard Medical School.

În timp ce unele dintre avantaje – cum ar fi îmbunătăţirea dispoziţiei – pot apărea după doar câteva minute de plimbare cu bicicleta, altele – cum ar fi îmbunătăţirea memoriei – pot avea nevoie de câteva săptămâni pentru a-şi face apariţia. Asta înseamnă că cel mai bun tip de fitness pentru mintea dumneavoastră este orice exerciţiu aerobic pe care îl puteţi face în mod regulat şi consecvent timp de cel puţin 45 de minute pe zi.

În funcţie de beneficiile pe care le urmăriţi, puteţi încerca să adăugaţi rutinei zilnice o plimbare sprintenă sau o tură de alergat. Dacă aveţi peste 50 de ani, o cercetare apărută în British Journal, sugerează că cele mai bune rezultate provin din combinarea exerciţiilor de aerobic şi de rezistenţă, care ar putea include orice antrenamente de intensitate ridicată, cum ar fi seriile de 7 minute în care sunt îmbinate flotări şi abdomene cu exerciţii mai uşoare.

Totuşi, cercetătorii nu au identificat motivul concret pentru care acest tip de exerciţii fizice oferă un impuls creierului, însă analizele sugerează că este legat de faptul că sporeşte fluxul sanguin, care oferă minţii energie proaspătă şi oxigen.

O altă cercetare, asupra femeilor în vârstă care au prezentat simptome de demenţă, a arătat că exerciţiile aerobice sunt legate de creşterea dimensiunii hipocampului, o zonă a creierului implicată în procesul de memorare.

Joe Northey, cercetător la Universitatea din Canberra, susţine că studiile lui sugerează că orice persoană de peste 50 de ani şi care se bucură de o sănătate bună ar trebui să facă exerciţii de gimnastică aerobică timp de 45-60 de minute pe zi.

Un alt studiu ce a vizat persoanele cu depresie severă a constatat că doar 30 de minute de mers pe jos timp de zece zile consecutive au fost suficiente pentru a produce o reducere semnificativă a depresiei din punct de vedere clinic şi statistic.

De asemenea, antrenamentele aerobice pot ajuta persoanele să se simtă mai puţin stresate, reducând nivelul hormonilor de stres, cum ar fi adrenalina şi cortizolul, potrivit unui studiu publicat în Journal of Physical Therapy Science.

Un alt studiu a descoperit că pentru adulţii cu vârste cuprinse între 60 şi 88 de ani mersul pe jos timp de 30 de minute patru zile pe săptămână timp de trei luni consolidează conectivitatea în regiunea creierului responsabilă cu pierderea memoriei.

Lasă un comentariu