Executorii judecătoreşti aleg dosarele care le aduc un venit mai mare, susţin experţii

Embed:

Deciziile judecătoreşti nu se execută, pentru că legislaţia nu este racordată la codul de executare. Alte cauze ale neexecutării deciziilor sunt protecţionismul şi înstrăinarea patrimoniului de către datornici. Unii invitaţi ai emisiunii Publika Report mai susţin că, deseori, executorii judecătoreşti aleg dosarele de la care au un venit mai mare, iar celelalte rămân să se prăfuiască pe rafturi.

Codul contravenţional până acum nu este adus în concordanţă cu codul de executare, ceea ce face imposibil ca executorul să acţioneze în situaţiile când obiectul executării este a obliga pe debitor să facă ceva.

"La noi este şi protecţia debitorilor de diferite persoane influente care au cunoştinţe, care au şi unele posturi înalte", a spus preşedintele Baroului de Avocaţi, Gheorghe Amihalachioaie.

Unii experţi susţin că executorii judecătoreşti aleg dosarele ce le aduc un venit mai mare. "Aceasta este o chestie care trebuie să dea de gândit celor care fac politici. Totul trebuie să fie aşa  încât el să nu aibă interes să execute repede unde ceva câştigă şi unde nu", a explicat fostul viceminitru al Justiţiei Nicolae Eşanu.

Potrivit datelor Uniuniui Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, în 2011, aproximativ 20 de mii de decizii judecătoreşti au rămas neexecutate, în timp ce alte zeci de mii de dosare stau pe rafturi din anii precedenţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu