Executivul sporeşte măsurile de protecţie a monumentelor de arhitectură AMĂNUNTE

Embed:

Proprietarii monumentelor de arhitectură vor fi sancţionaţi în cazul în care vor distruge clădirile protejate de stat. Mai mult, la intrarea în localităţile unde există astfel de vestigii vor fi instalate plăcuţe speciale. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile Legii privind protejarea monumentelor istorice, care este în curs de avizare la Guvern.

Legea prevede ca proprietarul unui monument va fi sancţionat, în cazul în care clădirea va fi deteriorată sau demolată, şi obligat să aducă edificiul la starea inițială. În plus, orice proiect de consolidare, conservare sau restaurare se va efectua numai de experţi atestaţi de Ministerul Culturii.

Noua lege stipulează că intervenţiile nu trebuie să prejudicieze caracteristicile istorice şi arhitecturale ale zonelor protejate.

Documentul prevede şi crearea a două instituţii noi, subordonate ministerului de resort. Este vorba despre Institutul Naţional al Monumentelor Istorice şi Inspectoratul de Stat al Monumentelor.

Totodată, reprezentanţii Ministerului Culturii propun ca proprietarii monumentelor istorice să fie scutiţi în totalitate de plata impozitului pe clădiri, cu excepţia spaţiilor în care se desfăşoară activităţi economice.

Potrivit Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, în Moldova sunt aproape 5 700 de monumente , dintre care în jur de 1 000 în capitală. Treizeci la sută din totalul de monumente se află în ruine, jumătate dintre clădiri a fost distrusă parţial în urma lucrărilor lucrări ilegale şi doar 30 la sută sunt într-o stare satisfăcătoare.

Cele mai recente monumente demolate sunt Casa Individuală de pe strada Ismail 17 şi Vila urbană unde a locuit Leonid Brejnev de pe strada Mateevici 69, ambele din Capitală.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu