Executivul Maiei Sandu va face un împrumut de la Guvernul României pentru a achita în toamnă salariile bugetariilor

Embed:

Executivul Maiei Sandu va face un împrumut de la Guvernul României pentru a achita în toamnă salariile bugetariilor. Declarația a fost făcută de ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa în cadrul unui club de presă, fără, însă, a specifica despre ce sumă este vorba şi când va fi semnat un contract în acest sens.

"Deja primele discuţii cu Banca Mondială ne indică faptul că se va axa, că programul de reforme se vor axa pe sustenabilitatea legii salarizării şi sistemului de pensionare în contextual legii salarizării. Şi sustenabilitatea pe termenul mediu şi lung şi acestea ar fi nişte discuţii foarte complicate, care noi probabil nu le vom reuşi până la sfârşitul anului. Şi din această cauză noi deja ne-am adresat la Guvernul României să ne ofere un împrumut şi vom finanţa deficitul inclusiv din surse noi de finanţare."

Despre împrumutul din România a vorbit şi prim-ministrul, Maia Sandu după întâlnirea pe care a avut-o aseară cu locuitorii din Străşeni. Sandu a menţionat că această măsură este necesară pentru a putea fi gestionate plățile care vor apărea din toamnă.

Nu este clar deocamdată despre câţi bani este vorba.

"Urmează să precizăm detaliile, inclusiv suma totală, dar ne dorim ca prima tranşă să ajungă deja până la sfârşitul acestui an. Aşteptăm să revină Parlamentul României din vacanţă, pentru că este o decizie care trebuie să fie aprobată şi la nivel de parlament. "

Fondul Monetar Internaţional va aloca Moldovei un împrumut de 46,5 milioane de dolari până la sfârşitul anului. Asta după ce experţii FMI şi-au încheiat vizita la Chişinău pentru a evalua programul de reforme economice realizate în 2018 de Guvernul Filip.

Totuşi, decizia finală aparţine consiliului de directori al FMI. Acordul semnat în 2016 prevede acordarea, până la sfârşitul anului 2019, a unui împrumut de peste 170 de milioane de dolari, în şase tranşe. Acesta a fost modificat şi prelungit până în 2020. De asemnea, Guvernul a împrumutat 61 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu