EXCLUSIV. Valeriu Halupa confirmă că Renato Usatîi a comandat omorul lui Gherman Gorbunţov

Embed:

Valeriu Halupa, complicele killerului Vitalie Proca, a mărturisit într-o intervenţie în emisiunea Fabrika că anume Renato Usatîi este cel care a comandat asasinarea bancherului Gherman Gorbunţov. 

"M-a sunat Ion Druţă, ne-am întâlnit. El era împreună cu Oleg Timoşenko şi mi-a propus să plec până în Anglia să verific o adresă dacă trăieşte acolo omul care le este dator cu mulţi bani. Nu ştiam despre cine merge vorba. Pentru că aveam paşaport român. Am acceptat. Am zburat la adresa dată, acolo nu locuia nimeni. Nu era personajul de pe poza care mi-au dat-o. Le-am sunat, le-am spus şi m-am întors acasă. Peste o lună iarăşi m-a sunat Ion Druţă şi mi-a spus că deoarece deja sunt implicat, mi-a spus să mai merg la două adrese: la oficiu şi la locul de trai. Mi-au plătit drumul şi am plecat. Acolo la oficiu şi acasă persoana era prezentă.

CITEŞTE ŞI: Vitalie Busuioc la Fabrika: Am încercat de 2 ori să-l audiem pe Vitalie Proca, însă am fost refuzaţi de autorităţile române şi ruse

Apoi Druţă m-a sunat şi mi-a spus că va veni un băiat care o să mă sune. În câteva zile m-a sunat Vitalie Proca şi m-am întâlnit cu el. El căuta apartament unde să se cazeze. M-a întrebat unde e adresa. I-am arătat hârtia şi mi-a spus să merg cu el pentru că se orientează foarte greu. Am mers împreună la oficiu şi acasă la Gherman Gorbunţov. Cu asta şi s-a terminat. Eu am zburat acasă.

Cred că toată asta a fost întotdeauna prin cercurile sale, îl vedeam pe Cliford. Proca era acolo. Ştiu că Proca se cunoaşte cu Ion pentru că stat în închisoare cu fratele lui. [...] Ştiu că Proca s-a pornit la ţară şi a luat un pasager de la care a luat banii, iar a doua zi a fost deja închis şi căuta bani pentru avocat. Iar Ion Druţă l-a ajutat. Ion Druţă era organizatorul schemei asasinatului, Proca era executorul. Când am aflat această informaţie, când s-a întâmplat cazul acesta s-a întâmplat, am văzut la televizor, au arătat faţa lui Proca, am înţeles ce s-a întâmplat. Mi-am dat seama că am fost implicat într-o schemă mai gravă decât mi-am imaginat.

CITEŞTE ŞI: Pentru prima dată killer-ul Vitalie Proca a recunoscut că el este cel care a tras

Când am văzut la televizor, am mers direct la Procuratura Generală, am dat declaraţii, am fost implicat, şi am venit şi am dat declaraţii. Am spus totul aşa cum este. A doua zi m-a sunat Ion Druţă şi m-a întrebat de ce am fost la Procuratură. Din cuvintele lui: m-a sunat Usatîi, oamenii care au comandat toată asta, că sunt oameni puternici care au valoare foarte mare şi mi-a spus să nu-mi fac griji". Mi-a spus că l-a sunat Usatîi şi i-a spus că am fost la Procuratură. Primele mărturii din acest caz le-am dat eu. Atunci am aflat toată povestea.

I-am spus lui Ion că nu ştiu de la cine merge comanda, ci doar că am fost la Londra să verific adresa. Eu nu am contactat cu nimeni.

Despre întâlnirea Proca - Plahotniuc - Druţă: Cine putea să se întâlnească cu Proca? Asta este o glumă. Nu cred în aşa ceva ca domnul Plahotniuc să se întâlnească cu Proca. Proca umbla să facă bani să-şi întoarcă datoriile.

Despre Ghenadie Vechiu (alias Cliford) şi Oleg Timoșenko (alias Timoha) - În ultima perioadă înainte de cazul acesta la clubul lui Pisateli erau Proca, Clifor şi Vanea. Şi ţin minte că Cliford prietenea cu Usatîi şi vorbea des despre asta. Atunci nu ştiam cine este comanditarul. Ştiam că omul este dator şi trebuie să întoarcă banii.

De cine se teme Proca - Nu cred că cineva îi ameninţă familia, poate au probleme de alt caracter. Ştiu că soţia lui a stat un an jumătate închisă la Moscova pentru că a cumpărat ceva cu bani falşi. Au mai careva incidente penale în familie. Dar cred că în ziua de astăzi toţi au probleme, bucurii, dar nu cred că sunt legate una cu alta.

De ce Usatîi în vrea pe Halupa peste hotare: Nu ştiu ce doreşte Usatîi, dar eu sunt acasă. Cred că se teme să nu vorbesc. Am spus tot ce ştiu. Sunt acasă şi totul este bine. Am fost primul martor care a dat declaraţii în acest caz. Sunt în Moldova şi nu fug nicăieri. Eu dau mărturii şi spun adevărul aşa cum a fost", a declarat Valeriu Halupa într-o intervenţie la emisiunea Fabrika. 

CITEŞTE ŞI: Declaraţiile lui Vitalie Proca, la comanda lui Usatîi. Persoanele menţionate în interviu vin cu DEZMINŢIRI

CITEŞTE ŞI: Avocatul Radu Cijicenco susţine că l-a vizitat pe killerul Proca la solicitarea soacrei acestuia, dar nu la recomandarea lui Vlad Plahotniuc

CITEŞTE ŞI: Vitalie Busuioc: Declaraţiile făcute de killerul Proca nu pot fi folosite în dosar. Probele demonstrează că a fost plătit de Usatîi

CITEŞTE ŞI: Gherman Gorbunțov îl acuză pe Renato Usatîi că a plătit declarațiile false ale killerului Vitalie Proca: Usatîi e cel care a comandat asasinarea mea (VIDEO)

CITEŞTE ŞI: Vitalie Gămurari: PDM și Vlad Plahotniuc nu comentează declarațiile false făcute de o persoană condamnată, din pușcărie

CITEŞTE ŞI: Ziaristul român George Damian: Interviul lui Vitalie Proca va fi folosit drept măciucă politică la Chișinău

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu