EXCLUSIV! Interviu cu Igor Dodon: Când mulţi fugeau din PCRM, eu am decis să fiu împreună cu echipa

În martie 2010, Igor Dodon a hotărât să devină membru al Partidului Comuniştilor. Iar în actuala cursă electorală este candidatul acestei formaţiuni pentru funcţia de primar al Capitalei şi îşi face planuri mari în cazul în care va fi ales.

VIAŢA ŞI OPERA

Comunistul Igor Dodon s-a născut în satul Sadova din raionul Călăraşi. După ce a terminat şcoala medie, s-a înscris la Facultatea de Economie a Universităţii Agare. În paralel a studiat şi managementul. Şi, cum dintotdeauna a fost un om ambiţios, nu s-a lăsat până nu a obţinut titlul de doctor în domeniul pieţei valorilor mobiliare. Eforturile lui nu au fost zadarnice. A fost unul dintre cei mai tineri viceminiştri ai Economiei. Mai târziu, a devenit ministru şi chiar vicepremier în Guvernul Tarlev. Aceleaşi calităţi l-au menţinut şi în Guvernul Greceanâi. Funcţiile deţinute în Executiv au avut menirea să îl apropie de lumea politică. În 2009, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se înscrie în partid. A fost o alegere grea, pentru că în acelaşi timp era curtat de instituţii financiare din Europa şi Federaţia Rusă. În cele din urmă, a învins politica.

"Am decis, în martie 2010, să devin membru PCRM, pas care unii l-au înţeles, alţii nu, dar cred că a fost un pas corect şi la timp. Atunci formaţiunea era în cădere, era în opoziţie, şi când mai mulţi fugeau din PCRM, eu am decis să fiu împreună cu echipa", relatează Dodon.

BANII, BANII, BANII

În tinereţe, Igor Dodon a cunoscut gustul banilor. Juca la bursă şi câştiga binişor de pe urma speculaţiilor financiare. În ultimii ani însă, spune că a câştigat numai de pe urma funcţiilor deţinute. Veniturile obţinute în 2009 şi 2010 se cifrează la 306 mii de lei. Potrivit declaraţiei de avere, Igor Dodon mai are un apartament estimat la 180 de mii de lei şi un automobil în valoare de 87 de mii de lei.

GURA LUMII

Despre Igor Dodon se zvoneşte că, pe lângă bunurile declarate oficial, ar mai avea în proprietate o casă pe strada Onisifor Ghibu. Un ziar de investigaţii a scris recent că de ceva vreme, Dodon nu mai locuieşte în apartamentul menţionat în declaraţia pe venit, ci într-un imobil nou din sectorul Buiucani al Capitalei, estimat la 400 mii de euro. Tot despre el se spune că ar fi câştigat milioane de lei din concursuri de achiziţii publice fictive şi că ar fi primit nejustificat un salariu de 7 mii de lei de la Institutul de Economie de pe lângă Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Dodon spune că sunt doar nişte provocări. "Dacă ar fi adevărat că s-a încălcat legea de ministrul Dodon, la sigur ar fi utilizat-o pentru a începe urmăriri penale", adaugă acesta.

În ultimul timp, tot mai multe voci spun că Igor Dodon nu se bucură de prea mare susţinere în sânul partidului din care face parte. Mai mult, acesta ar fi sabotat de Mark Tkaciuk, considerat strategul formaţiunii.

"Până la acest moment nu am observat, cu toate că încearcă diferite persoane să mă provoace. Până la această etapă nu am motive grave pentru a spune că cineva îmi sabotează campania din interiorul PCRM. Marea majoritate a membrilor PCRM îşi doresc această victorie", punctează Dodon.

VIS DE PRIMAR

Igor Dodon îşi face planuri mari în cazul în care va fi ales primar. Promite să rezolve problema salubrizării oraşului, să modernizeze staţia de epurare, dar şi să repare drumurile. Şi asta nu e totul. Cel mai mult îşi doreşte să amenajeze o zonă de agrement pentru locuitorii oraşului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu