EXCLUSIV! DETALII NEŞTIUTE despre castelul Mimi. Cum arată clădirea acum și când va fi gata (FOTO)

Embed:

Istoria renaşte la Bulboaca, Anenii Noi. Restaurarea renumitului castel construit de boierul Constantin Mimi este pe ultima sută de metri.

Monumentul istoric, ce datează de acum o sută de ani, a fost readus, conform tehnologiilor speciale, la imaginea pe care o avea cândva. La începutul lunii iunie, complexul turistic, care va cuprinde un muzeu, o sală de conferinţe şi o galerie de arte, va fi deschis pentru primii vizitatori.

Constantin Mimi, născut în anul 1868, a fost ultimul guvernator al Basarabiei. Acesta a rămas în istoria ţării ca un om politic, dar şi vinificatorul, care a adus din Franţa soiul de viţă de vie Aligote. În anii 1900, Constantin Mimi a început construcţia unuia dintre cele mai impresionante castele vinicole.

"Constanti Mimi şi-a făcut studiile în Franţa, la şcoala de agronomie. Conform legendei, s-ar fi inspirat dintr-un proiect, dintr-o arhitectură pe care a văzut-o acolo", a menţionat Cristina Frolov, manager general Castel Mimi.

După aproape un secol, castelul Mimi a intrat în proprietatea unei familii care în 2010 a început reconstucţia clădirii.

În procesul de reabilitare s-a ţinut cont ca edificiul să-şi păstreze la maxim autenticitatea şi originalitatea.

"Chiar şi faţada a fost restaurată după toate canoanele de restaurare: fiecare piatră a fost scoasă, şlefuită și pusă înapoi", a explicat Frolov.

Mai mult, restaurarea clădirii s-a făcut după câteva poze rămase de pe vremuri: "Şi geamurile, arcurile, toate au fost făcute conform pozelor găsite. Chiar şi jgheaburile, burlanele, noi am încercat la maxim să le apropiem de ceea ce a existat".

Şi unele materialele de construcţie au fost special produse pentru castelul din Bulboaca.

"Am găsit un producător din Ucraina, care a fost de acord să folosească o reţetă mai veche şi să usuce cărămida în aer liber timp de un an de zile pentru ca noi să putem restaura exact toate detalii decorative", a subliniat managerul general al Castelului Mimi.

În prezent, castelul Mimi este gata în proporţie de 80 - 90 la sută. 

Castelul îşi va deschide uşile pentru primii vizitator la începutul verii: "Pe teritoriul vinăriei o să fie şi sală de conferinţă, o galerie de artă, un muzeu. Primii oaspeţi o să-i aşteptăm în luna iunie, o să fim deschişi pentru tururi, excursii, degustări".

Proprietarii vinării, însă, regretă faptul că nu au reuşit să cumpere şi casa lui Mimi.

Complexul turistic va fi finalizat în totalitate până la sfârşitul anului, iar acolo se va afla un hotel, SPA şi o sală de conferinţe.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu