Ex-secretarul de stat la Ministerul Apărării explică de ce Rusia nu îşi va scoate forţele militare din Moldova

Fostul secretar de stat la Ministerul Apărării de la Chişinău, Dumitru Mînzărari, declară că Rusia nu are de gând să-şi scoată forţele militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Într-o postare pe Facebook, expertul în securitate a explicat de ce Federaţia Rusă nu îşi va schimba calculele şi interesele faţă de regiunea transnistreană. 

"Lavrov practic i-a răspuns ministrului Popescu că Rusia nu are de gând să îşi scoată forţele militare din Moldova - adică a refuzat cerintei legitime a guvernului de la Chişinău. Deci, lecţia dată de Lavrov are urmatoarele componente:

1. Este greşit să crezi că poti merge de 10 ori la Moscova, asigură Rusia de prietenie, şi să aştepţi că Rusia îşi va schimba calculele şi interesele faţă de regiunea transnistreană. Aceste calcule trebuie schimbate de acasă, prin acţiuni care ridică costurile Rusiei pentru continuarea susţinereii proxi-ului său la Tiraspol. Astfel de acţiuni vor întări poziţia de negociere a RM, şi atunci vom putea observa şi schimbări în poziţia rusă.

2. Este greşit să fracturezi eforturile de politică externă în felul cum s-a făcut: Dodon a mers la Moscova şi a făcut anumite aranjamente, favorizându-i partidul său, PSRM, iar apoi a trimis la Moscova şi pe ministrul de externe. Pentru ce? Ministrul de externe Popescu a mers la Moscova pe o agendă pregatită şi înţeleasă între Dodon şi ruşi, pe când acesta ar fi trebuit să pregatească şi să consolideze agenda sa.

3. Datorită inutilităţii acestei vizite - Rusia a reiterat cerinţele sale anterioare, care au scop satelizarea Moldovei - apare întrebarea de ce totuşi ruşii i-au cerut lui Dodon să trimită ministrul de externe la Moscova? Cel mai probabil, ruşii au nevoie de aceasta pentru a demonstra ceva occidentalilor.

4. Iniţiativele ruse prezentate ca "distrugerea unor muniţii la Cobasna" este doar un pretext, un paravan de fum pentru a ascunde acţiunile ruse de întărire a prezenţei sale militare în Transnistria. La fel, aceasta se va folosi să închidă gura criticilor, spunându-le că "iata, am distrus ce era vechi, ce mai doriti?"

5. Încă un punct de clarificare - vizita a fost inutilă pentru Moldova, căci pentru Rusia a avut foloase, inclusiv legitimizarea de către guvernare a acţiunilor cu iz geopolitic (dar nu economic, cum se pretinde) pregatite de Dodon şi ruşi la sfârşitul lunii.

Guvernul trebuie să exploreze subiectul Cobasnei, pentru promovarea condiţiilor care i-ar forţa pe ruşi să plece. Acestea ar include:
- inspectarea internaţională a muniţiilor la Cobasna, de comun cu OSCE şi ICRC având specialişti care nu sunt de naţionalitate rusă;
- reiterarea propunerii de distrugere a munţiilor după iniţiativa anterioară, creată în cadrul OSCE, la standarde internaţionale care sunt mult mai calitative ca cele ruseşti. Nu există niciun motiv obiectiv în suportul cerintei lui Lavrov ca muniţiile să fie distruse după standarde ruse - e un pretext pentru a permite ruşilor să blocheze implicarea internaţională;
- interzicerea oricăror transferuri de echipament, experţi şi altele între Rusia şi regiunea transnistreană, inclusiv rotaţia aşa-numitor pacificatori, până nu se inspectează depozitul şi nu sunt casate toate muniţiile iar depozitul închis; şi nu doar "cele expirate" cum spune Lavrov", a precizat Dumitru Mînzărari.

PUBLIKA.MD menţionează că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a întreprins o vizită în Federația Rusă. Acolo, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că procesul de distrugere a armamentului de la Cobasna necesită timp şi bani, astfel a dat de înţeles că acest lucru nu va începe prea curând.

Satul Cobasna se află la aproximativ 200 de kilometri de la punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. În acest sat se află unul din cele mai mari depozite de muniții din Europa de Est. Potrivit unor surse, aici ar fi aproape 20 de mii de tone de muniție, de artilerie, de infanterie, echipament militar. Localitatea se află sub jurisdicția Tiraspolului, iar accesul în zonă este strict interzis.

Amintim că la sfârşitul lunii august, la Chişinău, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a propus în cadrul întâlnirii cu Igor Dodon distrugerea muniţiilor din regiunea transnistreană şi a dat asigurări că Rusia va oferi în acest scop toată susţinerea tehnică necesară. Preşedintele moldovean a propus ca subiectul să fie inclus pe agenda negocierilor în formatul 5+2, la care participă şi Rusia, şi Statele Unite.

Liderul separatist al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat însă ulterior că problemele legate de distrugerea muniţiilor ruseşti vizează doar regiunea trasnistreană şi Federaţia Rusă. Cum vom decide noi, aşa va fi, a declarat Krasnoselski pentru presa din regiune.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu