Ex-nazist din Ungaria acuzat pentru omorul a 36 de evrei şi sârbi

Embed:

Un fost nazist din Ungaria, acum în vârstă de 97 de ani, a fost trimis în judecată. La Budapesta a început pe 5 mai procesul împotriva lui Sandor Kepiro, acuzat că a omorât 36 de evrei şi sârbi în timpul celui de-al doilea război mondial.

Peste 1.200 de evrei, sârbi şi ţigani au fost masacraţi în trei zile de către forţele ungare, la Novi Sad, în 1942. Sandor Kepiro este acuzat de complicitate la crime de război, acesta fiind implicat direct în uciderea a 36 de oameni.

Condamnat în 1944 pentru crimele săvârşite, maghiarul a reuşit să fugă în Argentina, unde a trăit până în 1996. 52 de ani mai târziu, Sandor Kepiro s-a întors la Budapesta, unde a ocupat un apartament dintr-un bloc care se învecina cu o sinagogă.

În cele din urmă, în 2006, a fost descoperit de către "vânătorii de nazişti" de la Centrul Wiessenthal, care au solicitat judecarea sa în baza verdictului din 1944.

Fostul exilat l-a dat în judecată pe directorul centrului, Efraim Zurof, sub acuzaţia de defăimare, dar Tribunalul din Budapesta a considerat că cel din urmă are dreptul să ceară rejudecarea lui Kepiro.

Kepiro a negat că a comis aceste crime sau că ştia ceva despre ele la momentul în care au fost comise.

Deocamdată, nu s-a dat sentinţa, dar Zurof a declarat că faptele din trecut nu pot fi ignorate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu