Ex-ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost ales preşedinte al Senatului

Embed:

Fostul ministru român de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost ales preşedinte al Senatului. Candidatura lui a fost înaintată de Partidul Social Democrat. Asta deşi Meleşcanu face parte din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, fostul partener de guvernare al PSD.

Iniţial, diplomatul român a adunat 67 de voturi. Întrucât era la limita de un vot de a ajunge al doilea om în stat, a fost organizat al doilea tur, obţinând în cele din urmă, aprobarea a 73 de parlamentari. Principala contracandidată, susţinută de opoziţia din Parlamentul României a fost Alina Gorghiu. Ea a acumulat 59 de voturi.

"Voi fi un preşedinte echilibrat. Vârsta, experienţa şi integritatea mea le pun în slujba Parlamentului, obiectivul meu fiind recăpătarea respectului şi încrederii cetăţenilor în această instituţie", a precizat Meleşcanu.

La scurt timp după alegerea lui Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, premierul Viorica Dăncilă a declarat că acest fapt certifică faptul că PSD deţine majoritate parlamentară. În cealaltă tabără, liderul ALDE şi predecesorul lui Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va contesta decizia la Curtea Constituţională, în condiţiile în care au existat doi candidaţi din acelaşi bloc.

"Această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor regulamentului, drept pentru care vom face sesizare la Curtea Constituţională", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE, fost preşedinte al Senatului.

La votul de ieri din Senat, câţiva parlamentari ALDE s-au afiliat celor din PSD, în timp ce majoritatea au trecut de partea opoziţiei. Disensiunile în politica românească au luat amploare în urmă cu două săptămâni, când Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că îşi retrage partidul din coaliţia de guvernare şi demisionează din funcţia de şef al Senatului, şi trece în opoziţie. Tot atunci, liderul ALDE a declarat că-l va susţine pe candidatul independent la prezidenţiale Mircea Diaconu, alături de partidul fostului premier, Victor Ponta.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu