Evreii din Moldova au comemorat azi victimele Holocaustului

Embed:

Evreii din Moldova au comemorat, astăzi, victimele Holocaustului din perioada celui de-al doilea Război Mondial. Mitingul de comemorare a avut loc la monumentul Holocaustului din Chişinău, unde s-au adunat câteva zeci de reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din ţara noastră, precum şi bătrâni, care au trecut prin această tragedie.

Evreii regretă că în Moldova mai există viziuni antisemite.

"De ce am organizat acest miting? Pentru ca să nu fie revizuite acele evenimente şi ca să nu răsune cuvinte de justificare pentru această tragedie. Din păcate, astfel de cuvinte încă mai pot fi auzite", a declarat Aleksandr Bilinkis, copreşedintele Comunităţii Evreieşti.


Această dată a fost aleasă de evrei şi pentru că, acum 69 de ani, la Varşovia, a izbucnit cea mai mare revoltă a evreilor represaţi.

Iată ce au spus cei care au participat la evenimentul din Capitală:

"Din partea mamei, toţi membrii, 70 la număr, au fost ucişi în Belarus. La fel, această dată reprezintă şi un moment eroic, deoarece în această zi, în 1943, a izbucnit revolta evreilor din ghetoul din Varşovia."

"Mulţumim poporului Moldovei care, în acei ani de restrişte pentru evrei, ne-a întins o mână de ajutor şi a împărţit cu noi ultima bucăţică de pâine."

"Tinerii trebuie să comemoreze acele evenimente, pentru ca în lume să fie o comunicare armonioasă şi ca astfel de tragedii să nu se mai repete".

În această zi, evreiii cinstesc memoria celor aproximativ şase milioane de evrei ucişi în Europa în perioada 1933-1945.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu