Evreii din întreaga lume celebrează astăzi prima zi de Hanuka – Sărbătoarea Luminilor

Embed:

Evreii din Capitală au sărbătorit prima zi de Hanuka - Sărbătoarea Luminilor. Zeci de oameni s-au adunat pe strada pietonală şi au aprins prima lumânare din sfeşnicul numit "menorah".

Aceştia au dansat şi au mâncat bucate tradiţionale. Ei spun că vor să transmită această sărbătoare şi generaţiilor următoare. 

Această familie este una multiculturală. Ei spun că au venit la sărbătoare, pentru ca fiica lor să cunoască despre aceste tradiţii.

"Noi marcăm şi sărbătorile ortodoxe, şi cele evreieşti. În acest mod îi arătăm fetei noastre diversitatea, tradiţiile, toleranţa, pentru ca fetiţa să înţeleagă că în fiecare familie, în fiecare neam sunt sărbătorile sale minunate", a spus locuitoarea Capitalei, Iulia Şuben.

Sărbătoarea Hanuka celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment care a avut loc în urmă cu peste 2000 de ani în urmă.

"Minunea a fost următoarea. Când evreii au vrut să facă slujbă şi un detaliu al ceremoniei era să aprindă sfeşnicul menorah. Dar, pentru el nu era ulei, era o singur vas cu ulei deosebit, curat, restul fiind distrus. A fost o minune, uleiul a ars opt zile, în loc de una singură şi în memoria acestui fapt, aprindem opt lumânări", a spus rabinul de Comunitatea Evreiască din Moldova, Shimshon D.Izakson.

Evreii spun că sărbătoarea reprezintă un prilej de bucurie. În tot acest timp evreii nu au voie să muncească. Gospodinele gătesc bucate prăjite în ulei, în memoria uleiului care a ars opt zile.

"Când bunica făcea clătite cu cartofi şi gogoşi încercam, până le prăjea, le luam, ca ea să nu vadă, să nu ne certe. În fiecare an sărbătorim. E o zi minunată, luminată. E o minune, care se întâmplă mereu."

"Sărbătoarea luminilor, a bunătăţii, desigur că e o sărbătoare foarte mare."

"E sărbătoarea când aprindem lumânări şi aprindem mereu încă câte una. Asta ne învaţă că să adăugăm mereu lumină în vieţele noastre şi ale celor apropiaţi. "

"Pentru noi, este o sărbătoare minune, care se transmite din generaţie în generaţie, nu numai în familiile evreilor. Suntem gata ne împărţim cu această sărbătoare, a luminii şi a păcii."

În Moldova locuiesc peste cinci mii de evrei. Ceremonii de aprindere în public a primei lumânări se face în peste 70 de ţări ale lumii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu