Evoluţia limbii române în Republica Moldova. Când a fost sărbătorită pentru prima dată

Embed:

Ziua limbii române se sărbătorește în Republica Moldova începând cu 31 august 1989. Pe 27 august, peste 70.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională s-au pronunţat pentru decretarea limbii române ca limbă de stat.

Pe 31 august, Sovietul Suprem a adoptat legislaţia lingvistică. Chiar din 1 septembrie 1989, obiectul de studiu în şcoli s-a numit Limba şi literatura română, potrivit deciziei  ministrului Învăţământului de atunci, Nicolae Mătcaş.

Parlamentul agrarian, ajuns la putere în 1994, a adoptat Constituţia Moldovei, intra screen shot din articolul 13,  iar în articolul 13 s-a scris că "limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionând pe baza grafiei latine".

Ulterior, oamenii de ştiinţă au încercat să argumenteze necesitatea modificării acestui articol, dar fără succes. Împotriva limbii române s-au pronunţat şi comuniştii, care au venit la putere în 2001. Iniţiativele acestora de a modifica denumirea obiectului Limba română în limba moldovenească au fost criticate dur. Mii de oameni au ieşit la proteste în anii 2002, 2004 şi 2008.   

În 2013, Curtea Constituţională a luat o decizie fără precedent şi a stabilit că Declaraţia de Independenţă este mai puternică decât Constituţia în chestiunea limbii de stat. Astfel, sintagma "limba română" a devenit  constituţională şi poate fi utilizată în actele oficiale.

Totuşi, în ţara noastră, limba română este un subiect de dispută în ultimii 30 de ani. Unii o numesc maternă, alţii moldovenească sau de stat şi, mai nou, limba natală, aşa cum a apărut, recent, pe un afiş din oraşul Ialoveni.

Autoritățile de acolo au schimbat expresia "Limba română este patria mea" a poetului Nichita Stănescu şi au scris "Limba natală este patria mea". În 2013, România a preluat sărbătoarea Limbii Noastre de la Republica Moldova şi a proclamat 31 august drept Ziua Limbii Române.

Astăzi, vorbitorii de română din întreaga lume organizează evenimente cultural-educative cu această ocazie. Şi, la Cernăuţi, Ucraina, va avea loc un spectacol intitulat "România de acasă". 

Potrivit presei de peste Prut, limba română este vorbită de 28 de milioane de oameni, printre care pentru 24 de milioane de persoane această limbă este maternă. 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu