Evenimentele majore din politica moldovenească în această săptămână. O trecere în revistă

La începutul săptămânii, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că noua Lege privind Procuratura ar putea fi adoptată până la sfârșitul lunii iulie.

Marți, după o pauză de mai bine de jumătate de an, la Viena a avut loc o reuniune neoficială în formatul "5+2" pentru soluţionarea diferendului transnistrean.

Iar Comisia Electorală Centrală a înregistrat "Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă". Noua structură politică urmează să-și prezinte candidaţii pentru alegerile locale din 14 iunie.

De asemenea, miercuri, președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a efectuat o vizită oficială în Moldova. Demnitarul a fost decorat cu "Ordinul Republicii" pentru susţinerea constantă a parcursului european al ţării noastre.

În aceeaşi zi, și-au început activitatea toate cele 35 de consilii electorale de circumscripţie de nivelul doi, adică cele raionale şi ale municipiilor Chişinău şi Bălţi. Astfel, canditații la alegerile locale generale pot depune actele pentru a se înregistra în cursa electorală.

Joi, democrații moldoveni au prelungit, până în 2019, Acordul de colaborare cu Grupul socialiștilor și democraților europeni, al doilea ca mărime în Parlamentul European. Documentul a fost semnat, la Bruxelles, de către președintele Partidului Democrat, Marian Lupu și președintele Grupului, Gianni Pittella.

Fostul ministru al Sănătăţii Andrei Usatîi a suportat joi o intervenţie chirurgicală. El a acuzat dureri de inimă şi a fost transportat la Institutul de Cardiologie după ce Curtea de Apel a prelungit termenul de arestare a acestuia în dosarul licitaţiilor trucate.

Vineri, publicistul rus Eduard Baghirov a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru organizarea dezordinilor în masă, în aprilie 2009. Verdictul a fost dat de către magistraţii în lipsa lui bloggerului.

Iar președintele Nicolae Timofti a promulgat Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale şi cea a fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu