EVENIMENT ISTORIC! Gazul românesc a ajuns în Republica Moldova

Moment istoric pentru Moldova! Oficial, de astăzi ţara noastră importă gaz din România. Demararea oficială a avut loc în satul Zagarancea, raionul Ungheni, la platforma C a gazoductului Iași – Ungheni.

Momentul a fost aşteptat de mulţi şi are drept scop reducerea dependenţei Republicii Moldova de gazele naturale furnizate de gigantul rus Gazprom.

La ceremonia de demarare, preşedintele raionului Iurie Toma a precizat că este vorba 10 350 de consumatori casnici şi 280 de companii.

"Am reuşit să ne conectăm la piaţa energetică a Uniunii Europene care ne oferă mai multe soluţii pentru securitatea energetică. Guvernul doreşte ca acest gazoduct să fie adus până la Chişinau", a declarat la eveniment viceministrul Economiei Valeriu Triboi. 

Demnitarul moldovean a spus că tariful aprobat de ANRE nu se va modifica, dar eventuale micşorări de tarif vor fi posibile, după ce gazoductul va fi construit până la Chişinău, unde se află 60 % din toţi consumatorii din ţară.

Valeriu Triboi a spus că până în luna iulie curent va fi încheiată proiectul de fezabilitate a viitorului gazoduct, iar lucrările de construcţie ar urma să se încheie până la finele lui 2017.

PUBLIKA.MD aminteşte că recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit tariful de transport. Astfel, Întreprinderea de Stat "Vestmoldtransgaz" urmează să transporte gazele naturale cu 20 de lei și 90 de bani pentru o mie de metri cubi. România și Moldova au semnat contractul de achiziție a gazelor la sfârșitul anului trecut.

Livrarea se face prin gazoductul Iași-Ungheni, inaugurat în august 2014. Construcția acestuia a costat peste 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane au fost alocați de Uniunea Europeană.

Proiectul gazoductului urmează a fi extins în viitor până la Chişinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu