Evadarea lui Petic din sala de judecată, dezaprobată

Embed:

Şeful interimar al IGP, Gheorghe Balan, condamnă evadarea lui Petic din sala de judecată şi o califică drept una regretabilă. Totodată, Balan a declarat că acţiunile susţinătorilor lui Petic la Curtea de Apel Chişinău vor fi investigate de poliţiştii sectorului Botanica.

"Inculpatul, Gheorghe Petic, a fost condamnat la închisoare, indiferent ce soluţie va pronunţa Curtea de Apel, dar dânsul nu urma să procedeze după cum s-a procedat în situaţia în care a avut loc. Urma să-şi aştepte verdictul când se va pronunţa instanţa de judecată, are dreptul la compensarea prejudiciului în caz de achitarea dânsului. Din start vă zic este o situaţie regretabilă", a declarat Gheorghe Balan, şef interimar al IGP.

CITEȘTE ȘI: Reacția șefului IGP, Gheorghe Balan, la adresarea Curții de Apel Chișinău: Sunt acasă, nu mă deranjați

Întrebat despre incidentul de la Curtea de Apel, ministrul Afacerilor Interne a lăsat să se înţeleagă că evadarea lui Petic din sala de judecată va fi în dezavantajul acestuia.

"Am luat act de faptul că a înţeles că orice acţiune, care ar încălca legea îi va în detrimentul său", a zis Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne.

Ministrul Justiţiei a evitat să spună dacă fuga lui Petic de sub pază este evadare, dar a precizat că încălcarea legii trebuie sancţionată.

"Putem interpreta, pur omeneşte, putem interpreta gestul lui ca un comportament afectiv, un comportament în stare de disperare. Însă, orice comportament trebuie să fie în cadrul, în limitele legii. Un comportament deviant de la limitele legii trebuie să fie sancţionat, atât", a zis Olesea Stamate, ministrul Justiţiei.

CITEȘTE ȘI: Gheorghe Petic, condamnat penal pentru viol, a fugit din sala de judecată, nemulțumit că nu a fost eliberat (VIDEO)

În cadrul ediţiei de miercuri a emisiunii "Fabrika" de la PUBLIKA TV, fostul ministru al justiţiei, Vladimir Cebotari, a spus că incidentul de la Curtea de Apel denotă o stare de haos în societate.

"Dacă ziceau că au nevoie de o justiţie puternică acum toată lumea îşi şterge picioarele de această justiţie. Eu cred că suntem într-o stare de haos. Sper foarte mult această stare de haos să nu degenereze în ceva mai grav", a declarat Vladimir Cebotari, fost ministru al justiţiei.

Într-o postare pe facebook, un fost şef de direcţie din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Valeriu Cojocaru, susţine că procurorii trebuiau să iniţieze un dosar penal pentru evadare în acest caz. Totodată, conducerea MAI, IGP şi ANP ar trebui să iniţieze o anchetă de serviciu pentru stabilirea tuturor circumstanţelor. În caz contrar, se va dovedi că acţiunile lui Petic au fost coordonate cu aceste instituţii.

CITEȘTE ȘI: Curtea de Apel Chișinău: Inspectoratul General al Poliției intenționat sau neintenționat nu a asigurat ordinea după evadarea lui Petic

Procurorii au declarat că vor investiga fuga lui Petic, după ce vor acumula toate materialele, iar şeful interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, a spus că aşteaptă să fie informat oficial despre incident, pentru a-l putea dezbate în cadrul şedinţei CSM. Postul nostru de televiziune a solicitat o reacţie de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, însă purtătorul de cuvânt al instituţiei, Oleg Pantea, ne-a spus că este în concediu şi ne-a îndemnat să luăm legătura cu colega sa, Aliona Letvinov. Ultima, însă, a refuzat să ofere un comentariu.

Lasă un comentariu