Europenii investesc zeci de milioane de euro în economia Moldovei şi creează mii de locuri de muncă

Embed:

Importanți jucători de pe piața internațională a cablajelor au investit până acum în Moldova sau au planificat investiții în sumă de aproximativ 100 de milioane de euro. Uzinele sunt concentrate, în special, în zona centrală și de nord a țării.

În acest an, urmează să devină operaționale cel puțin două fabrici noi, unde vor fi create aproximativ 5.000 de locuri de muncă noi.

Primii investitori care au deschis întreprinderi de producere a cablajelor în țara noastră sunt Gebauer&Griller din Austria și Draexlmaier, din Germania. Ambele companii, rezidenți ai Zonei Economice Libere Bălți, au inițiat proiecte de extindere a capacităților de producție. Acestea intenţionează să investească 30 de milioane de euro pentru construcția a două uzine noi.

Investitorii austrieci vor cheltui 10 milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de producere a cablajelor, cu suprafața de aproximativ 10.000 de metri pătraţi și vor crea peste 500 de locuri de muncă.

Iar investitorii germani au alocat peste 20 de milioane de euro pentru construcția uzinei de producere a componentelor electrice pentru industria auto și vor crea în jur de 2500 de locuri de muncă noi.

În octombrie 2016, la Strășeni și-a început activitatea uzina de cablaje a companiei italiene La Triveneta Cavi Development. Investițiile se cifrează la 24 de milioane de euro. Aici au fost create 49 de locuri de muncă, iar în perspectivă, numărul angajaților va ajunge la 200.

Uzina din Străşeni produce cablaje electrice de tensiune joasă şi medie pentru utilizare în construcţii, industrie, distribuţia energiei electrice şi transmiterea datelor. Capacităţile uzinei permit producerea a 12.000 de tone de cablaje pe an. Volumul exporturilor în primul an de activitate este estimat la 50 de milioane de euro.

Tot la sfârșitul anului trecut, compania Sumitomo Electric Bordnetze AG a început construcția la Orhei a unei fabrici de producere a cablajelor. Investițiile planificate sunt de aproximativ 35 de milioane de euro, iar noua facilitate va fi dată în exploatare, pe deplin, în noiembrie 2017. Şi aici vor fi create aproximativ 2.500 de locuri de muncă.

Un alt producător important de cablaje este societatea moldovenească Introscop. Din 2011, compania cooperează cu succes cu concernul german Leoni AG, unul dintre cei mai mari producători de cablaje pentru industria auto mondială. Introscop produce cablaje pentru Mercedes, Nissan, Volvo și Volkswagen.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu