Europarlamentarul Andi Cristea: Parlamentul European este mulțumit de colaborarea cu Republica Moldova și vrea ca viitorul țării să fie unul european

Republica Moldova a făcut un progres mare spre aderarea în Uniunea Europeană. Timp de patru ani au fost făcuți pași vizibili, precum ratificarea acordului de asociere, dublarea cotelor pentru produsele de export pe piața europeană dar și aprobarea asistenței macrofinanciare. Despre acest lucru a declarat astăzi europarlamentarul Andi Cristea în cadrul ședinței de Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova.

"Întâlnirea comitetului parlamentar de asociere este important pentru că la nivel de diplomației parlamentară avem acest rol de a supraveghea implimentarea acordului de asociere.

A fost un prilej de bilanț, pentru că în a doua parte a anului în RM se vor organiza alegerile parlamentare și dat fiind faptul că anul viitor pe vremea aceasta vom fi în campanie electorală pentru alegeri noi în parlamentul european, este foarte probabil ca această întâlnire să fie ultima din actualul mandat al parlamentului european. 

Din delegația parlamentului european pentru RM, am satisfacția că din 2014 până în prezent, tot ce putea să facă parlamentul european pentru a sprijini parcursul european, această apropiere de valori democrație europene de Moldova, am făcut. Fie că este vorba de ratificarea acordului de asociere foarte rapid în 2014, fie că este vorba de dublarea a cotelor pentru produsele de export din RM pentru piața europeană sau ulterior în 2017 aprobarea asistenței macrofinanciare.

Toate aceste lucruri au fost realizate de către instituția parlamentului european, și desigur ne uităm cu atenție la modul în care implimentează acordul de asociere și pot să spun că văd un tablou mixt unde sunt elemente de progres dar și restanțe.

Vreau să subliniez faptul că avem parteneri serioși de dialog în Chișinău, și este evident că voința pentru reforme europene există și se manifestă prin implimentarea lor. 

Constatăm și restanțe, este important ca autoritățile din RM să facă o prioritate din procesele mai dificile precum reforma justiției. Constatăm procese importante precum reforma administrativă, măsuri pentru mediul de afaceri și măsuri sociale. 

Putem vorbi și despre o stabilizare a sistemului bancar, măsurile pentru combaterea fraudelor bancare au dat încredere inclusiv investitorilor străini, așa cum este cazul recent a Băncii Transilvania, care a decis practic să intre în RM pe piața bancară. 

Pașii făcuți în direcția securității energetice, ce vorbesc despre sprijinul constant al României și colaborarea bună între cele două state, reprezintă o evoluție de mult așteptată.

Dacă ne uităm la cifre în RM există o creștere economică constantă, o oarecare stabilitate a monedei naționale, de asemenea dacă vedem tabloul de aspecte pozitive, exporturile și investițiile sunt practic în creștere. 

Avem datoria să punem presiune pozitivă pe autorități, ca aceste date macroeconomice să nu reprezite doar cifre seci, dar să indice pași pozitivi de trai.

Pentru că 2018 va fi un an electoral, noi ne uităm la două lucruri: în primul rând ne interesează să vedem continuarea reformelor cuprinse în acordul de asociere  și de asemenea să vedem că există o perspectivă conturată clar după alegeri pentru continuarea acestui parcurs european care evident este anevoios și care îl vom parcurge împreună.

Ne interesează și avem această prioritate ca forțele europene să dea un mesaj de stabilitate și continuitate atrăgând suportul alegătorilor pe un proiect de țară concretă", a declarat europarlamentarul Andi Cristea. 

PUBLIKA.MD reamintește că relaţiile cu Uniunea Europeană au o influenţă majoră asupra dezvoltării economiei moldoveneşti. La fel, din ţările membre ale Uniunii Europene vin şi cele mai multe investiţii. UE este şi unul dintre cei mai mari finanţatori ai ţării noastre, iar cifra alocaţiilor oferite până în prezent este foarte mare. Cu suportul Uniunii Europene au fost derulate mai multe programe de reformă, proiecte de dezvoltare a mediului de afaceri, dar şi de modernizare a infrastructurii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu