Europarlamentarul Andi Cristea cere investigarea activității fundaţiei Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska

Embed:

Europarlamentarul român, Andi Cristea, solicită anchetarea surselor de finanțare ale Fundaţiei ''Open Dialog''. Asta după ce jurnaliştii de la zeppelin.md au publicat o investigaţie, în care se aduc dovezi că mai mulţi oameni din anturajul liderului PPDA, Andrei Năstase, dar şi apropiaţii familiei interlopului Veaceaslav Platon au călătorit cu bilete cumpărate de organizaţia condusă de Ludmila Kozlowska, expulzată din UE.

Președintele Delegației la Comisia Parlamentară de Cooperare cu Republica Moldova din Parlamentul European, Andi Cristea a făcut aceste declaraţii într-un interviu pentru radio Europa Liberă.

''Având în vedere eforturile fundației de a apăra unul sau mai multe personaje controversate, cred că sunt necesare resurse semnificative pentru acest lucru, și, de asemenea, poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor fundației, precum și înregistrarea corectă a activităților de lobby, în registrul public'', a declarat Andi Cristea, deputat european.

Anterior, şi deputaţii PDM s-au arătat îngrijoraţi de legăturile dintre Kozlovska şi liderii PAS şi PPDA. Ei au sesizat Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul de Externe, cel al Justiţiei, MAI şi Serviciul Prevenirii şi Combaterii Spălării Banilor. Prin scrisorile trimise, parlamentarii au solicitat să fie luate măsuri pentru a fi evitate orice daune aduse Republicii Moldova de Ludmila Kozlovska şi fundaţia ei.  ONG-ul polonez "Open Dialog" a făcut lobby în Europa pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase, dar și pentru raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon.

Anterior, Kozlovska a negat orice legătură cu Platon. În toamna anului trecut, publicaţia Financial Times a scris că organizația a finanțat deplasările liderilor PAS și PPDA la instituțiile europene. Serviciile poloneze leagă această organizaţie de numele oligarhului kazah Muhtar Abliazov,condamnat definitiv în 2013 de Înalta Curte de Justiţie de la Londra pentru escrocherii financiare. Mai mult, fratele Ludmilei Kozlovska, Piotr, principalul finanțator al ONG-ului, este proprietar al unei firme din Crimeea. Compania furnizează utilaje pentru submarine nucleare rusești. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu