Europarlamentarul Andi Cristea: Amânarea sau chiar lipsirea de asistenţă financiară europeană sunt idei-vectori ai Rusiei

Embed:

Amânarea sau chiar lipsirea de asistenţă financiară europeană sunt idei-vectori ai Federației Ruse. Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul social-democrat român, Andi Cristea, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.  

"Asistenţa macrofinanciară arată sprijinul UE pentru Republica Moldova, și acești bani constituie o pârghie de presiune constructivă pentru implementarea reformelor de către guvern. Banii europeni sunt pentru oameni, nu pentru politicieni. Însă amânarea sau chiar lipsirea de asistenţă financiară europeană sunt idei-vectori ai Federației Ruse", a precizat europarlamentarul.

Totodată, Andi Cristea a precizat că UE acordă același gen de asistenţă macrofinanciară unor state precum Armenia, Georgia, Iordania, Republica Kârgâzstan, Libanul, Tunisia și Ucraina:

"Ca vice-președinte al Comisiei pentru politica externă nu am văzut asemenea energie şi asemenea problematizare din partea respectivelor grupuri politice în ceea ce privește acordarea sprijinului financiar european către ţările menționate mai devreme. Demersul PPE şi ALDE trebuie privit inclusiv, nu doar exclusiv, într-o cheie politică – PPE plătește practic o poliță pentru destructurarea n 2015/2016 a principalului lor partid partener, și mă refer la PLDM, iar ALDE privește cu îngrijorare evoluțiile recente legate de situația PL. Vedeți, astea sunt chestiuni politice pe care le menționez pentru ca sunt importante pentru o analiza corectă, mai amplă a demersului grupurilor politice".

Cât priveşte sistemul electoral mixt, europarlamentarul Andi Cristea a precizat că este nevoie de consultarea partenerilor relevanți ai Republicii Moldova pentru a se ajunge la o formă echitabilă

"Nu este în esență o inițiativă rea. Decizia aparține autorităților de la Chișinău, însă e corect sa menționăm distincția dintre legalitate şi legitimitate, și mai ales dintre libertatea de a acționa şi responsabilitatea majora pe care ţi-o asumi dacă ignori opinia avizată a partenerilor europeni, a Comisiei de la Veneția", a precizat Cristea.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu