Europarlamentarii susţin acordarea a 100 de milioane de euro Moldovei: Voi vota pentru această asistență

Embed:

Majoritatea parlamentarilor europeni s-au expus pentru acordarea a 100 de milioane de euro ţării noastre. În timp ce unii consideră că nu este nevoie de condiționări, pentru că acestea se regăsesc în acordul cu FMI, alții sunt mai rezervaţi. Proiectul de asistență macrofinanciară pentru Moldova va fi supus votului astăzi.

"Voi vota pentru această asistență acordată Republicii Moldova. Oamenii din Republica Moldova au suferit poate mai mult decât oamenii din orice altă țară în tranziție, începând cu deportările din Siberia și terminând această tranziție care parcă nu se mai încheie în Moldova", a declarat Theodor Stolojan, europarlamentar.

"În noiembrie anul trecut, Fondul Monetar Internațional a aprobat un acord pe trei ani de creditare extinsă pentru un import de 179 de milioane de euro cu un buget de punere în practică considerat mulțumitor. Uniunea Europeană ar trebui să revină asupra programului său acordat Moldovei", a menţionat Nicola Caputo, europarlamentar.

Unii deputaţi europeni cred că banii ar trebui acordaţi, dacă ţara noastră va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, privind modificarea sistemului electoral. Aceştia însă, au fost contrazişi de alţi colegi.

"Comisia de la Veneția a explicat lipsa de oportunitate a acestei legi electorale. Retrageți acest proiect de lege electorală. El nu are nimic de a face urgențele societății moldovenești", a spus Cristian Preda,  europarlamentar.

"Uniunea Europeană trebuie să-și respecte propriile valori și din aceste valori face parte faptul că niciodată nu-și poate permite să intervină în elemente de suveranitate ale unui stat. Uniunea Europeană nu poate cere unui stat membru un anumit tip de lege electorală", a conchis Norica Nicolai,  europarlamentar.

"Ne așteptăm ca lucrurile să continue tot așa. Să nu se vorbească numai, ci și să se acționeze. Dreptul electoral din Republica Moldova nu e treaba noastră", a afirmat Knut Fleckenstein, europarlamentar.

"Cred că reformele care vor fi generate prin acest pachet sunt mai importante decât simpla discuție despre reforma electorală", a precizat Sorin Moisă, europarlamentar.

Cele 100 de milioane de euro pe care UE intenţionează să le ofere Moldovei vor fi acordate în trei tranșe până anul viitor. 60 de milioane vor fi sub formă de credit, iar 40 de milioane - vor fi granturi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu