Europa este afectată de secetă

Embed:

Nivelul scăzut al apelor Dunării provoacă numeroase probleme ţărilor limitrofe. Astfel, cele două reactoare ale Centralei Nucleare de la Cernavodă riscă să fie oprite, pentru că în fluviu este prea puţină apă, ca acestea să poată fi răcite. Iar în Rusia, mai multe regiuni sunt afectate de secetă.

Cel mai mic nivel al apelor Dunării, din ultimii trei ani, a fost înregistrat zilele acestea. Acest fenomen cauzează dificultăţi de trafic pe fluviu şi ar putea duce la oprirea centralei de la Cernavodă. Mai mult, din aceasta cauză, sute de locuitori ai oraşelor din regiune vor rămâne fără apă la robinete. Potrivit experţilor, nivelul apei este de 3 metri faţă de nivelul mediul de 4,5 metri, care permite ca Centrala să funcţioneze în regim normal. Cu toate acestea, ei au dat asigurări că situaţia este sub control pentru cel puţin o săptămână.

Din cauza nivelului apei extrem de redus şi traficul naval a fost dat peste cap, iar aproximativ 250 de nave au fost nevoite să-şi coboare ancorele. Oficialii români şi cei bulgari au convenit să remedieze situaţia şi să deblocheze traficul prin dragarea fundului apelor. Nivelul Dunării scade continuu, în ultima săptămână. Dunărea este o linie importantă pentru exporturile de cereale din estul spre vestul Europei.

În Rusia, numeroase regiuni sunt afectate de secetă. În regiunea Saratov, în 10 oraşe a fost declarată stare de urgenţă, iar autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru prevenirea daunelor cauzate de lipsa precipitaţiilor. În Samara, agricultorii încearcă din răsputeri să salveze ce a mai rămas din recoltă. Iar în Reazani a fost strânsă o recoltă de grâu cu 50 la sută mai mică decât în alţi ani.

Cea mai mare secetă a lovit Rusia anul trecut. Atunci, autorităţile de la Moscova au fost nevoite să oprească exportul de cereale din această cauză.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu