Europa de vest spune "PA" caniculei. Când vor scădea temperaturile

După şase zile de caniculă în Europa şi recorduri de căldură, în special în Franţa, temperaturile ar urma să înceapă să scadă duminică, chiar dacă Germania şi Italia aşteaptă încă o zi extrem de fierbinte, relatează duminică AFP, preluată de Agerpres.

În Franţa, unde recordul absolut de căldură a fost înregistrat vineri, cu 45,9 grade Celsius în sudul ţării, temperaturile vor scădea cu 10 grade la Paris şi Rennes, deşi estul ţării va fi în continuare afectat de temperaturi extrem de ridicate. Până acum, cel puţin opt persoane au murit din cauza acestui val de căldură saharian: patru în Franţa (plus o persoană în stare de urgenţă absolută), două în Spania şi două în Italia.

Este vorba despre persoane în vârstă sau muncitori de pe şantiere, iar numărul deceselor ar putea creşte. Canicula, de o intensitate excepţională pentru luna iunie, a provocat numeroase incendii de vegetaţie în Franţa şi în Spania, conducând uneori la evacuarea locuitorilor şi provocând pagube semnificative pe podgoriile din sudul Franţei. Incendiile de vegetaţie au distrus mai multe case şi sute de hectare de teren în sudul Franţei, relatează DPA.

Flăcările au făcut ravagii în departamentul Gard, o regiune în care precipitaţiile au fost extrem de reduse şi unde temperaturile au atins 45 de grade Celsius. Presa franceză a relatat sâmbătă că incendiile au provocat pagube şi au distrus complet zece clădiri în Gard. Mai mult de 550 de hectare de teren au fost distruse de flăcări, a informat postul de radio France Bleu, iar 15 pompieri şi şase poliţişti au suferit insolaţii în timpul operaţiunilor pentru stingerea incendiilor. Un bărbat a suferit arsuri de gradul II la un braţ într-un incendiu izbucnit în oraşul Vauvert. 

Lasă un comentariu