EuroDicţionar: Ce ar trebui să facă istoricii din Republica Moldova pentru a unifica viziunea istoriei (PROMO)

Embed:

Se spune că dacă nu învăţăm lecţiile istoriei suntem condamnaţi să îi repetăm greşelile. Dar oare ce crede un istoric despre felul în care e privit adevărul istoric în Republica Moldova. 

"La noi problema e că fiecare vine cu adevărul istoric. Noi, istoricii, invocăm că noi pledăm pentru adevărul istoric. Nu există un adevăr istoric, ci există adevăruri istorice", a spus Ivan Duminica, doctor în istorie, Institutul Patrimoniului Cultural.

Ştim bine că există etnii şi regiuni în Moldova în care istoria e foarte sensibilă şi rănile par încă foarte deschise. Dar oare de ce nu doresc unii sau alţii să discute anumite pagini despre propria lor istorie, cum ar fi găgăuzii sau bulgarii.

"Uneori e problema în istoriagrafia actuală a Găgăuziei că ei nici nu vor să facă cercetările, să vadă cum găgăuzii au trăit în aceste 22 de ani. Mi-e foarte jale când văd monografii proaspete a istoriei unei sate bulgăreşti sau găgăuzeşti, când perioadei 1918-1940 i se dedică doar două pagini", a spus Duminica. 

Şi în aceste condiţii ce ar trebui să facă istoricii din Republica Moldova pentru a unifica viziunea istoriei - să nu mai fie adevăruri istorice, dar adevăr istoric. 

"La noi istoricii trebuie să se unească din diferite tabere. Să se unească la o masă rotundă şi să vorbească din poziţie obiectivă", a spus Ivan Duminica, doctor în istorie, Institutul Patrimoniului Cultural.

O discuţie despre ceea ce ar fi linişte istorică în Moldova, duminică, ora 17:10, la emisiunea EuroDicţionar de la Publika.TV.

Ne găsiţi şi pe pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/eurodictionar

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu