Euro şi dolarul muşcă puternic din leu! Cursul stabilit de BN pentru ziua de luni este un RECORD ABSOLUT

Embed:

Leul moldovenesc pierde tot mai mult teren față de principalele valute de referință. Pentru prima dată în ultimii zece ani, Banca Națională a stabilit, un curs oficial de schimb de peste 14 lei moldovenești pentru un dolar american. Iar faţă de euro, cursul oficial de luni este un nou record absolut.

Pentru luni, 30 iunie, Banca Centrală a stabilit un curs de 19 lei și șapte bani pentru un euro și 14 lei și un ban pentru un dolar. 

Dacă de la începutul acestui an, cursul de schimb al leului față de euro a atins în repetate rânduri recorduri absolute, față de dolar, este pentru prima dată în ultimul deceniu când moneda națională trece peste pragul psihologic de 14 lei.  

Un curs de schimb oficial similar a fost înregistrat anterior în aprilie 2003. Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului  a anunţat că va organiza, săptămâna viitoare,  audieri pe marginea acestui subiect.

Chiar dacă unii moldoveni se bucură de creşterea cursului monedei europene, cei mai mulţi se tem că acest lucru va provoca scumpiri în lanţ:

"Parcă suntem țară europeană, dar tot se scumpește, întreținerea lunară tot se scumpește, nuștim ce vom face. Nu știm unde ne ducem, dar n-o să fie bine".

"El se scumpește, se dă înapoi, e ceva normal într-o țară cu economie de piață.  Eu cred că are legătură și cu Banca Națională că ei reglează tot".

"Vor ridica prețurile la combustibil. Pentru pensionari buzunarul plânge. Da totuși, cineva câștigă de la asta".

Experţii cred că, în lunile următoare, deprecierea monedei va continua, fapt ce va provoca scumpiri.

"Noi asistăm la o tendință constantă de depreciere. Pe perioada lunii iunie leul moldovenesc a pierdut aproape patru procente față de dolarul american. Dacă această situație se va menține scumpirea se va produce destul de rapid. Prețurile vor crește într-o perioadă mai lungă de timp", a declarat Viorel Gîrbu, expert economic.

Anterior, Banca Națională a Moldovei a anunțat că va interveni pe piața valutară ca să tempereze procesul de depreciere a leului moldovenesc. Săptămâna viitoare, comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului va organiza audieri pe marginea acestui subiect.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu