Euro se apreciază vertiginos. Oamenii se îngrozesc, iar experţii fac prognoze sumbre

Embed:

Euro se apreciază vertiginos. Moneda unică europeană era vândută astăzi la unele case de schimb valutar cu 22 de lei. Pentru mâine, Banca Naţională a Moldovei a stabilit un curs al euro cu peste 20 de bani mai mare faţă de astăzi. Experţii economici spun că deprecierea leului nu se va opri în curând.

Într-un comunicat de presă, Banca Naţională explică scumpirea euro prin aprecierea în raport cu dolarul. Un alt factor ar fi ieftinirea, la bursele internaţionale, a petrolului.

"Moneda nu creşte de la sine, moneda creşte când este o economie puternică. Dacă nu se fac investiţii în economia naţională n-are cum să fie favorizată cotaţia monedei naţionale faţă de monedele de referinţă. Leul moldovenesc pe termen mediu, lung se va deprecia încontinuu", a spus expertul economic Viorel Gârbu.

Oamenii spun că s-au îngrozit când au văzut noul curs la casele de schimb valutar.

"Se ţin una de alta ca un lanţ. E greu, bineînţeles, mai ales pentru pensionari e foarte greu. Dar n-avem cu cine să împărţim greutăţile. Guvernul numai promite".

"Oleacă măcar cât de cât să se uite la popor. Hai că iau ei pentru dânşii, dar măcar ceva printre degete să dea şi la popor. Dar aşa nimic. Ei tot pun în buzunar la dânşii".

"Era mai ieftin, preţurile erau altfel, dar acum totul e scump şi nu ne ajunge leafa ca să plătim şi comunalele şi să circulăm pe drum".

Pentru mâine, Banca Naţională a stabilit un curs de 21 de lei şi 90 de bani pentru un euro, cu 23 de bani mai mult decât astăzi. Şi dolarul se apropie încet, dar sigur, de pragul de 20 de lei.

Astăzi, moneda americană putea fi cumpărată cu 19 lei şi 20 de bani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu