EURO SCADE DRASTIC. Cursul valutar stabilit de Banca Naţională a Moldovei pentru 13 august 2018

Embed:

Leul continuă să crească în faţa monedei unice europene. Cursul oficial de astăzi este de 18 lei şi 90 de bani, cu 21 de bani mai puţin decât ieri. Iar la casele de schimb un euro poate fi cumpărat şi mai ieftin. P

otrivit experţilor, acest lucru se întâmplă deoarece moneda europeană se depreciază la nivel internaţional în faţa dolarului. Întrucât leul prinde puteri, există premise ca preţul produselor aduse din afara ţării să scadă. Cei mai afectaţi de ieftinirea euro sunt moldovenii care primesc transferuri din străinătate.

Aprecierea leului se întâmplă nu datorită faptului că ceva se întâmplă în economie moldovenească, ci mai degrabă a căderii monedei euro pe piețele internaționale. Efectele benefice sunt în diminuarea prețului la produsele de import.Un element suplimentar care creează precondiții pentru revizuirea prețului în sensul micșorării pentru carburanți.

Şi rubla continuă să se devalorizeze din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite. Un dolar costă astăzi 68 de ruble, în creştere cu o rublă. Această cotaţie nu a mai fost înregistrată din aprilie 2016. Unul dintre pachetele de sancţiuni impuse de Washington presupune înghețarea operaţiunilor în dolari pentru şapte bănci din Rusia.

Împreună cu rubla se prăbuşeşte şi lira turcească. Asta după ce Casa Albă a decis, vinerea trecută, să dubleze tarifele vamale la importurile de oţel şi de aluminiu. Moneda turcească a pierdut peste 40 la sută faţă de dolar de la începutul anului. În această dimineaţă, un dolar a ajuns să coste 7,2 lire. La sfârşitul săptămânii trecute, liderul de la Ankara a promis că va lua măsuri pentru a opri scăderea, însă fără a preciza care sunt acestea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu