Euro, în continuă creștere. Scumpirea monedei le dă bătăi de cap oamenilor. Ce spun specialiştii

Embed:

Euro continuă să se aprecieze faţă de moneda naţională. Banca Naţională a stabilit pentru astăzi un curs de 20 de lei şi 15 bani, ceea ce reprezintă o creştere de 45 de bani într-o singură săptămână. Asta în condiţiile în care cursul oficial al leului a fost stabil în ultimele luni.

Scumpirea euro îi îngrijorează în special pe studenţii care închiriază locuinţe.

Dorina Mocreac achită pentru chiria unui apartament cu o cameră, în sectorul Ciocana, 150 de euro: "Dacă până acuma achitam 2.900 de lei pe lună, voi fi nevoită să achit 3.000 de lei. Clar lucru că asta mă afectează pentru că sunt studentă şi banii vin din partea părinţilor. La mine lucrează numai un părinte şi e greu".

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi studenţi: "Dacă în luna aprilie, la începutul lunii, euro era 19 lei şi 30 de bani, astăzi am observat că este 19.95-19.96. Dacă înainte achitam 3.800 de lei pentru un apartament cu două camere în sectorul Botanica, luna asta cred că voi achita în jur de 4.000 de lei. Şi asta un pic dă bătăi de cap".

Deprecierea leului îi afectează şi pe cei care vor să-şi cumpere o locuinţă. Maria Borovscaia povesteşte că nepoata ei era pregătită să-şi cumpere un apartament într-un bloc nou. Însă, fluctuaţiile valutei au făcut-o să mai aştepte un pic.

"Şi-a schimbat părerile că spune ea, cum să ia un credit atât de mare, să achite atâțea bani, dacă euro aşa creşte. Nu se ştie mai departe ce va fi cu el. Nepoata cumpără euro, pentru că nu primeşte salariu în euro. Voia într-o casă nouă, dar acuma s-a stopat", a declarat Maria Borovscaia.

Pe alţii, deprecierea leului nu-i afectează prea mult:

"Din partea mea, cum este aşa să fie. Nu putem schimba".

"Sincer să fiu, asta nimic nu schimbă. Deloc".

Experţii economici presupun că fluctuaţiile valutare sunt determinate de factori politici. Mai exact, de incapacitatea parlamentarilor de a crea o majoritate parlamentară şi a unui nou Guvern.

În acelaşi timp, specialiştii îi sfătuiesc pe cetăţeni să-şi păstreze calmul, întrucât Banca Naţională are suficiente instrumente pentru a nu admite deprecierea semnificativă a leului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu