Eugen Sturza, vicepreşedintele PPE, propus în funcţia de ministru al Apărării

Embed:

Eugen Sturza, vicepreşedintele PPE, a fost propus în funcţia de ministru al Apărării. Anunţul a fost făcut de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

 

"Am luat decizia ca astăzi, prim-ministrul să înainteze președintelui ţării numele persoanei care va conduce Ministerul Apărării. Am avut inițial o listă cu 7 candidați, dintre care 3 doamne. În urma consultărilor cu colegii am optat pentru un candidat care să aibă capacitatea de a moderniza Armata Națională și să știe să gestioneze politicile Ministerului Apărării. Este vorba despre cel care deține funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, iar anterior a activat în cadrul Cancelariei Guvernului, ceea ce i-a permis să înțeleagă în detaliu modul în care funcționează instituțiile statului. Candidatul înaintat de Coaliția de guvernare este domnul Eugen Sturza. În cazul în care candidatura nu va fi acceptată de președintele țării, o spun de pe acum foarte clar, că noi vom înainta a doua oară președintelui aceeași candidatură. Nu acceptăm nici un fel de scheme și compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a șefului statului, avem deja o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017, care spune foarte clar că Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat, așa dictează norma constituțională a țării. Iar noi suntem pregătiți să ducem acest proces până la capăt", a precizat Vlad Plahotniuc.

La scurt timp după anunţarea candidaturii, preşedintele a anunţat că respinge această propunere. Pe pagina sa de facebook, şeful statului a scris că Eugen Sturza nu ar avea calificarea necesară pentru a prelua funcţia de ministru al Apărării.

În replică, liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, a menționat că guvernarea nu este dispusă să-şi schimbe decizia:

"Nu acceptăm niciun fel de scheme și compromisuri la acest subiect. Nu venim cu un candidat pentru doar a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a șefului statului, avem o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017 care spune foarte clar că Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat. Așa dictează norma constituțională a țării".

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, candidatura lui Sturza a fost aleasă dintr-o listă de şapte persoane, inclusiv trei femei.

La rândul său, președintele PPEM, Iurie Leancă, a scris pe o rețea de socializare că Ministerul Apărării are nevoie de modernizare şi de o reformă profundă şi că Eugen Sturza se va bucura de sprijin politic din partea formaţiunii sale. 

Fotoliul de ministru al Apărării a rămas liber acum opt luni, după ce Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic lui Anatol Şalaru, care a deţinut anterior această funcţie. Până acum, interimatul a fost asigurat de viceministrul Gheorghe Galbura.

Cine este şi ce a făcut Eugen Sturza:

Eugen Sturza are 32 de ani și este vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova din anul 2015. 

2004-2008 Facultatea de Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău.

2015 – Moderator Reforma administrației publice în cadrul Institutului de Politici și reforme Europene;
2013–2015 Șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Leancă;
2009–2013 Consilier al prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Filat.

PUBLIKA.MD aminteşte că Anatol Șalaru a fost demis din funcția de ministru al Apărării de către președintele Igor Dodon.

Dodon a invocat că Șalaru a cochetat cu NATO, deși Moldova este țară neutră, a permis staționarea tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Victoriei asupra Fascismului, dar și că pledează deschis pentru unirea Moldovei cu România.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu