Eugen Carpov: Este cazul să reamintim Federației Ruse și domnului Rogozin că nu și-au îndeplinit angajamentele

Embed:

În cadrul dezbaterilor în Parlament privind retragerea trupelor militare rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, deputații cer insistent ca acțiunile să fie grăbite pentru că acestea r pune în pericol relațiile țării noastre cu statele europene. 

Tot în acest context, Eugen Carpov, membrul Partidului Popular European, a menționat faptul că această problemă trebuia rezolvată de mai demult, însă procesul se tergiversează. 

"Federarția Rusă a avut constant și și-a asumat angajamentul de retragere a truperlor sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la Acordul semnat în 1992, dar eu vreau să amintesc încă o dată că în anul 1994 , pe 21 octombrie, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un Acord Special, numit "cu privire la statutul juridic de retragere a formațiunilor militare ale Federației Ruse aflate temporar pe teriotoriul Republicii Moldova.

Acest Acord din păcate nu a fost ratificat de către Federatia Rusă până în prezent. Dar el a avut prevederi foarte importante și una este că Federația Rusă s-a angajat să retragă armata în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a acestui acord, și termenul de trei ani a fost reiterat încă cel puțin de Federația Rusă încă de două ori, asumându-și angajamentul să-l respecte. 

Asta s-a produs în 1996 când Federația Rusă a primit actele să fie primită Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și a reiterat în scris că va respecta angajamentul și în 6 luni va ratifica acest acord, și în 1999 la Summitul OSCE din Istambul, când a avut un nou angajament al Federației Ruse. Astăzi credcă este cazul să reamintim Federației Ruse dar și domnului Rogozin, care am înțeles din presă că totuși sosește în Republica Moldova că angajamentele așa și nu le-au îndeplinit", a declarat Eugen Carpov, membru al Partidului Popular European. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu