Eugen Carpov: Decizia de ieri a Tiraspolului nu se încadrează în niciun format de negocieri pe care îl avem

Embed:

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, consideră că decizia de ieri a aşa-numitului Soviet Suprem de la Tiraspol nu se incadrează în niciun format de negocieri existent la moment. Oficialul a spus că la Reuniunea de la Kiev a miniştrilor de Externe a OSCE a fost aprobată o declaraţie care reconfirmă formatul 5+2.

"Această declaraţie confirmă caracterul suveran şi integru al Republici Moldova în rezolvarea acestui diferendum", a subliniat Carpov.

Mai mult ca atât, Eugen Carpov susţine că Republica Moldova a adresat demersuri oficiale Federaţiei Ruse prin care a solicitat poziţia Guvernului de la Moscova în această privinţă. Până la moment nu au fost primite careva note informative în scris, însă potrivit viceprim-ministrului la nivel verbal există reacţii de neacceptare din partea Rusiei a unei asemenea decizii.

Eugen Carpov a mai adăugat că ambasadorul Moldovei la Moscova a solicitat o întrevedere cu oficialii ministerului rus de Externe şi a fost primit acolo.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, spune că regiunea transnistreană este în drept să-şi decidă singură viitorul.

"Adoptarea acestei decizii este dreptul exclusiv al regiunii. Chişinăul şi-a stabilit vectorul de integrare europeană şi respectăm acest lucru, inclusiv semnarea documentelor de asociere la Uniunea Europeană. Noi avem, însă, o altă viziune asupra proceselor integraţioniste", a menţionat Şevciuk.

Publika.md aminteşte că aşa-numitul Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat în prima lectură actul normativ care permite preluarea legilor Rusiei.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu