"EU SUNT MOLDOVA" Echipa Publika TV, întâmpinată cu pâine şi sare în sudul ţării

Embed:

Campania Publika TV îşi continuă călătoria prin sudul țării. Astăzi, au afirmat cu mândrie "EU sunt Moldova" locuitorii din satul Tomai, raionul Leova, cei din Avdarma, Găgăuzia dar şi cei din satul Haragîş, raionul Cantemir. După vechiul și străbunul obicei, echipa Publika TV a fost întâmpinată cu pâine și sare. 

Deşi este o localitate cu oameni veseli şi primitori, numele satul Haragîş este legat de tragicul accident, în care un elicopter SMURD s-a prăbuşit la începutul acestei veri. Iar toţi cei patru membri ai echipajului au murit. Martorii îşi amintesc cu groază de tragicul accident.

"Elicopterul SMURD a trecut în zbor pe deasupra casei. Nu l-a mult timp s-a auzit o bubuitură. Am ieșit toți în drum și am alergat în partea dinspre pădure. Pe unul singur l-am putut să-l scot din scaun, l-am tras din para focului", a declarat martorul accidentului SMURD, Gheorghe Burlaga.

La eveniment a fost prezent şi un reprezentant al Serviciului Situaţiilor Excepţionale care a adus un omagiu celor căzuţi la datorie.

"Pompierii în fiecare zi ieşind la intervenţii ei riscă cu viaţa lor pentru a salva viaţa altor persoane. Aşa au făcut şi colegii noştri din România, în data de 2 iunie, mergând într-o operaţiune de salvare, au suferit tragicul accident şi s-au prăbuşit aici, în pădurea de lângă satul Haragâş. Murind astfel eroic într-o misiune de salvare", a declarat reprezentantul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Gheorghe Hanganu

Şi locuitorii satului Tomai au întâmpinat echipa Publika TV cu nerăbdare.

Satul Tomai datează din 1694. Este un sat cu bogate tradiții în vinificație și oameni care țin la valorile naționale. Dovadă este și muzeul satului, fondat de localnici.

"Am hotărât să adun în acest muzeu toate valorile naționale ale localității, ale străbunilor noștri. Astăzi muzeul nostru fondează aproape trei mii de exponate. Avem exponate de o valoare de 200 de ani, avem exponate care arată despre îndeletnicirile străbunilor noștri de demult", a spus fondatoarea muzeului, Elena Miron. 

Drapelul național, simbolul campaniei Publika TV, a fost arborat în fața Casei de Cultură.

Echipa Publika TV a arborat un drapel şi în satul Avdarma din Găgăuzia.

Satul Avdarma este atestat documentar din 1806 şi este populat preponderent de găgăuzi. Aceasta este prima localitate din Găgăuzia în care echipa noastră a arborat drapelul în cadrul campaniei "EU sunt Moldova" din acest an.

"Cartea de vizită a satului Avdarma este Muzeul de Istorie și Etnografie, care a fost inaugurat în 2011, de hramul localităţii. Acolo sunt expuse toate obiectele ce caracterizează oamenii și viața sătenilor din Avdarma", a declarat primarul satului Avdarma, Ivan Casîm. 

Echipa Publika TV urmează să ajungă și în alte localități, pentru a înrădăcina în inimile moldovenilor dragostea pentru țară și mândria de a fi moldovean.

Pe aceeaşi temă