Estonia vrea să lanseze "estcoin", o monedă virtuală, care să plaseze euro în sistemul blockchain

Estonia, lider mondial al inovațiilor în domeniul e-services, printre care Skype și Transferwise, se gândește acum la o nouă premieră: "estcoin", o monedă virtuală, care să plaseze euro în sistemul blockchain, scrie jurnalul.ro.

O primă propunere în acest sens, lansată de Kaspar Korjus, director executiv al programului guvernamental de identitate numerică, "e-Residence", a fost desființată de șeful Băncii centrale europene, BCE, Mario Draghi, în august anul trecut, cu interdicția de emitere a criptomonedelor în țările zonei euro.

Între timp, Korjus a venit cu o nouă propunere, cu trei modele de estcoin, un jeton numeric care "nu intră neapărat" în categoria banilor virtuali și care ar putea fi introdus fără "a încălca regulile BCE". Toate cele trei modele au recurs la tehnologia blockchain, o metodă de transmitere a informațiilor anonime și imposibil de falsificat, lansat în 20019 și care a permis apariția criptomonedelor.

Korjus spune că estcoinul ar putea fi utilizat exclusiv în cadrul programului cărții de identitate numerice, e-Residence, lansat de Tallinn în 2014. Acesta din urmă permite oamenilor de afaceri din întreaga lume să fondeze o societate în UE, gestionând-o de la distanță, achitând impozite și aplicând o semnătură electronică pe documentele necesare.

Până în prezent o astfel de e-Residence în Estonia a fost acordată unui număr de peste 28.000 de clienți internaționali, dintre care 4271 de societăți.

Alături de "estcoin euro", celelalte două modele sugerate sunt "estcoin comunitate" și "estcoin identitate". Primul este destinat posesorilor de e-residence estoniană, drept recompensă pentru contribuția lor. Al doilea este atașat persoanei care beneficiază de e-identitate și care, astfel, va putea participa la diferite activități în cadrul societății digitale estoniene.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu