Estonia celebrează astăzi 25 de ani de la retragerea trupelor ruse

Embed:

Estonia celebrează astăzi 25 de ani de la retragerea trupelor ruse, o victorie importantă pentru această ţară baltică. Evenimentul va fi marcat cu mare fast la Tallinn. Pe lângă ceremonii din timpul zilei, executivul estonian va organiza un show spectaculos cu focuri de artificii, în grădina Guvernatorului.

Ruşii au atacat Estonia în 24 septembrie 1939, la scurt timp după semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Atunci, în largul porturilor estoniene, au apărut nave de război ale marinei sovietice, iar bombardierele au făcut zboruri de intimidare deasupra teritoriului statului baltic.

Moscova a instalat în regiune baze militare, iar în 1940 emis ordinul pentru declanșarea blocadei militare totale a Estoniei de către Flota Mării Baltice. Ulterior, a invadat-o şi a preluat puterea. În urma celui De-al Doilea Război Mondial, 90 de mii de oameni din Estonia şi-au pierdut viaţa în luptă, dar şi în urma deportărilor sovietice şi a Holocaustului.

Trupele militare ruse au început să se retragă din regiune începând cu 1993. Ultimele unităţi de luptă au părăsit teritoriul Estoniei la 31 august 1994. Aceasta retragere a fost precedată de negocieri intense, care au culminat cu semnarea la Moscova, în 26 iulie 1994, a unui acord privind retragerea forțelor armate ale Federației Ruse.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu