Estonia, afectată de transferurile ilegale folosite și de Platon în Moldova. Peste 13 miliarde de $, spălaţi prin băncile estoniene

Embed:

Amploarea spălărilor de bani ruseşti prin sistemul bancar din Estonia a fost mult mai mare decât estimările iniţiale, potrivit anchetatorilor de la Tallinn, citaţi de publicaţia Bloomberg.

Transferurile ilegale - cunoscute în Moldova drept Laundromatul rusesc - se ridică la peste 13 miliarde de dolari în decurs de 5 ani, susţin investigatorii estonieni.

Ei au identificat mai multe scheme separate realizate prin intermediul unor conturi ale persoanelor nerezidente în Estonia. Una dintre ele a constat în transferul unor bonduri şi acţiuni ruseşti de peste 8 miliarde de dolari în conturi off-shore.

Problema, susţin anchetatorii, este că e foarte greu de depistat originea exactă a acestor sume obţinute ilegal. Laundromatul rusesc, depistat de jurnalişti de investigaţie din ţara noastră şi stopat datorită implicării autorităţilor de la Chişinău, a fost o amplă operaţiune de spălare de bani prin intermediul a zeci de bănci din Rusia.

Pentru a li se pierde urma, banii au fost rulaţi prin diverse conturi din Moldova, Estonia şi Letonia. Presa rusă susţine că schema totală depăşeşte 20 de miliarde de dolari. Jurnaliştii susţin că totul a fost pus la cale de Veaceslav Platon.

El a fost reţinut acum 2 ani la Kiev, după ce a fost dat în căutare internațională de autoritățile moldovenești.

Platon a fost condamnat la 18 ani de detenție pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul fraudei de la Banca de Economii. Ulterior a mai primit 12 ani de pușcărie pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și corupere activă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu