Estimările experţilor: Instabilitatea politică poate avea consecinţe asupra economiei

Embed:

Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate politică. Un climat stabil le permite întreprinzătorilor să-şi planifice investiţiile şi crează o platformă de dialog cu autorităţile.

Situaţia politică incertă îi ţine în suspans, în special pe investitorii străini care, de regulă, pot fi convinşi că banii lor sunt în siguranţă numai atunci când ţara are un guvern stabil şi alte instituţii ale statului funcţionale.

Atât experţii economici, cât şi businessmanii confirmă că turbulenţele politice pot avea consecinţe asupra economiei.

"De regulă, în astfel de situaţie apare aspectul de incertitudine derivat din factorul politic care face majoritatea partenerilor de dezvoltare să fie reticenţi până la identificarea unui partener de dialog. Acest lucru se răsfrânge în primul rând a credităţii pe linia guvernamentală, partenerii, în special Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Uniunea Europeană, asistenţa macrofinanciară şi multe, multe aspecte sunt puse pe linii de aşteptare până nu este identificată o coagulare guvernamentală", a spus Roman Chirca, expert economic.

Andrei Jîzdan acordă asistenţă juridică mai multor companii, inclusiv din afara Moldovei. Potrivit lui, stabilitatea politică este printre principalele condiţii ale oamenilor de afaceri care examinează posibilitatea de a învesti în ţara noastră. Un climat favorabil permite crearea locurilor noi de muncă, precum şi majorări de salarii.

"Considerăm că stabilitatea politică ar atrage şi mai mari şi mai mulţi şi totodată i-ar dispune să atragă sume mult mai considerabile", a spus Andrei Jîzdan, reprezentant companie de consultanţă juridică.

Şi oamenii de afaceri străini, aflaţi în vizită la Chişinău, unde au participat la forumul economic moldo-american, confirmă că ţara noastră are nevoie de stabilitate politică.

Această convingere a fost exprimată şi de Maria Beghloyan, reprezentanta unei companii americane care produce echipamente de refrigerare pentru industria alimentară şi medicală.

"Este foarte important acest lucru, deoarece fiecare investitor, fie el din America sau din altă ţară, vrea să se simtă protejat, să știe că investiţiile făcute în Moldova sunt sigure, dar toate depind de stabilitatea politică", a afirmat Maria Beghloyan, reprezentantă a unei companii americane.

De aceeaşi părere este şi Sorin Preda, reprezentantul altei companii din SUA din domeniul imobiliar, care pune accent pe parcuri industriale.

"Contează foarte mult şi din acest punct de vedere consider că Moldova a fost privată de anumite investiţii care se pentru face aici de foarte mult timp. Ceea ce am auzit ieri în prezentările făcute de reprezentanţii Guvernului, unei Agenţii de Investiţii, cred sincer că e menit să încurajeze companiile străine. Şi în măsura în care şi cadrul legislativ va fi actualizat şi adaptat cât mai mult la standardele europene lucrul ăsta va face şi mai facil pentru venirea investiţiilor străine aici", spune Sorin Preda, reprezentant al unei companii americane. 

În 2018, investiţiile străine directe în economia Moldovei au constituit aproape 197 de milioane de dolari, în creştere cu peste 30 la sută, faţă de 2017. La fel, creşterea economică înregistrată, în 2018, a fost de 4%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu