Este oficial: Crocodilii au cea mai puternică muşcătură

Crocodilii deţin recordul celor mai puternice muşcături din regnul animal actual, arată noi studii efectuate de cercetătorii din cadrul Universităţii de Stat din Florida, informează descopera.ro.

Echipa de cercetători condusă de paleobiologul Gregory M. Erickson a efectuat un test fără precedent privind forţa muşcăturii celor 23 specii de crocodilieni din prezent. Câştigătorul, crocodilul de apă sărată (Crocodylus porosus), dezvoltă în muşcătură o forţă uriaşă - aproximativ 16.460 newtoni. Pentru măsurarea muşcăturilor, cercetătorii s-au folosit de un dispozitiv special, foarte scump şi rezistent, căptuşit cu piele.

Pentru comparaţie, un om dezvoltă o forţă a muşcăturii de maximum 890 newtoni, iar hienele, leii şi tigrii muşcă cu o forţă de aproximativ 4.450 newtoni.

Crocodilienii fosili erau, însă deţinătorii unrorecorduri şi mai spectaculoase decât ale rudelor lor actuale. Spre exemplu, gigantul Deinosuchus, un crocodilian care atingea 15 metri lungime, contemporan cu dinozaurii, avea o muşcătură a cărei forţă atingea valoarea de 102.750 newtoni; prin comparaţie, forţa muşcăturii unui T-rex atingea "abia" 57.000 newtoni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu