"Este o speranţă de a trăi!" A început campania de informare privind transplantul de organe

Embed:

Peste 70 de moldoveni ar putea muri dacă nu li se va face, de urgenţă, transplant de rinichi sau ficat. Viaţa lor ar putea fi salvată însă dacă oamenii ar accepta să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală. Acesta este mesajul unei campanii lansată, în premieră, în ţara noastră de Agenţia de Transplant.

Acum zece ani, Mariana a fost la un pas de moarte. A supravieţuit datorită ficatului pe care l-a primit de la un donator aflat în moarte cerebrală.

"Transplantul este viaţă. Este o speranţă de a trăi. E minunat...nu am cuvinte. Am emoţii mari", mărturisește Mariana. 

Şi Constantin a fost salvat de un transplant de rinichi.

"După doi ani de dializă mă simt extraordinar. Recomand ca persoanele sa facă transplant. Asta e o şansă în viaţă", a spus Constantin. 

Transplantul de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală este greu de realizat în ţara noastră. Şi asta deoarece rudele pacienţilor refuză să le doneze organele. În opinia specialiştilor, cauza acestei atitudini este lipsa de informare.

"65% din populaţie a zis că doresc să ajutăm şi să sălvăm vieţi. La întrebarea dacă au informaţii suficiente cu privire la donarea organelor 55 la sută au zis nu", a declarat directorul Agenţiei de Transplant, Constantin Codreanu. 

Campania de informare va schimba atitudinea moldovenilor faţă de transplantul şi donarea de organe, consideră experţii străini.

"În urma unei campanii generale putem obţine până la 5% mai mulţi donatori. Dar dacă facem campanie pe un anumit grup ţintă atunci putem obţine rezultate cu 4% mai mari", a declarat expertul de la  Organizaţia Catalană de Transplant, Roser Valles.

Anul trecut, au fost prelevate organe şi ţesuturi de la opt persoane aflate în moarte cerebrală.

Campania intitulată "Am primit un organ şi asta mi-a salvat viaţa" a fost lansată de Agenţia de Transplant, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu