"ESTE O INFRACŢIUNE!" Un monument de arhitectură a fost demolat pentru a face loc unei case noi (VIDEO)

Embed:

Încă un monument de arhitectură din Chişinău a fost demolat. Este vorba despre o casă de pe strada Ismail 17. Ieri, clădirea istorică a fost distrusă definitiv. Specialiştii de la Ministerul Culturii susţin că agentul economic a comis o ilegalitate şi au sesizat Procuratura.

Monumentul a fost construit acum două secole şi a aparţinut unei aristocrate pe nume Pelaghia Ciorbă. De câţiva ani însă casa este în proprietatea unei societăţi cu răspundere limitată. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii, instituţia nu a avizat demolarea clădirii.

"Este o infracţiune. Am spus clar, articolul 53 din Legea Ocrotirii Monumentelor spune clar: cel care a pricinuit daune unui monument este obligat să-l readucă în oridinea în care era iniţial", a spus Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Lucrările de demolare au început încă săptămâna trecută. Potrivit proiectanţilor, în locul monumentului de arhitectură din secolul XIX va fi construită o casă cu un singur nivel şi mansardă. Aceştia spun că au toate actele în regulă.

Unii locuitori ai capitalei sunt indignaţi de distrugerea clădirii istorice:

"Noi trebuie să păstrăm istoria aşa cum este. Dar la noi cu părere de rău nu se mai păstrează, adică fac case noi".

"Special l-au lăsat să ajungă aşa, la zero şi l-au vândut cui trebuie".

 Primăria capitalei a refuzat să comenteze această situaţie.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu