Eşecul secolului: Mercedes a refuzat să-și construiască o fabrică în România. Care este motivul

România a pierdut o investiție de jumătate de miliard de euro a grupului german Daimler, care produce mașinile Mercedes, din cauza infrastructurii slabe, a declarat, miercuri, vicepremierul român Costin Borc, producătorul auto solicitând un termen de 17 ore pentru livrarea componentelor de la noua fabrică până la Bremen, imposibil de atins din România din cauza stării drumurilor, scrie realitatea.net.

La începutul lunii mai, Daimler a anunțat că a preferat Polonia, și nu România, pentru investiția a circa 500 de milioane de euro în construcția unei noi fabrici de motoare, în vederea extinderii activităților de producție în afara Germaniei.

"Cei de la Daimler voiau ca piesele să ajungă în 17 ore la poarta fabricii din Bremen. Din această cauză, Sebeș nu s-a putut califica", a spus Borc, la o conferință pe teme auto.

Noua fabrică va fi construită în Jawor, la circa 70 de kilometri de Wroclaw, va produce motoare pe benzină și diesel pentru automobilele Mercedes-Benz și va crea câteva sute de locuri de muncă.

În ciuda motivelor care au dus la pierderea investiției Daimler, vicepremierul român consideră că nu infrastructura este principara provocare pentru industria auto din România.

"Nu infrastructura este problema principală pentru industria auto, ci forța de muncă. Trebuie să ne ocupăm de calificarea forței de muncă și de păstrarea specialiștilor în țară", a afirmat Borc.

Vicepremierul estimează că afacerile anuale ale companiilor din sectorul auto românesc vor depăși 20 de miliarde de euro în următorii ani.

În România au uzine doi producători auto de talie mondială, Renault și Ford, iar peste 400 de companii produc diverse componente pentru autovehicule. Astfel în Sebeș spre exemplu, se produc cutiile de viteze pentru Daimler.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu