Eşec la Bruxelles: Grecia nu a reuşit să ajungă la un acord cu partenerii săi din Zona Euro

Embed:

Grecia nu a reuşit să ajungă la un acord cu partenerii săi din Zona Euro în ce priveşte planul de salvare. După şapte ore de negocieri, miniştrii Finanţelor nu au reuşit să pună la punct un plan de acţiune. Mii de oameni au ieşit în faţa parlamentului de la Atena pentru a susţine renunţarea la programul creditorilor.

În timpul reuniunii de la Bruxelles, ministrul Finanţelor al Greciei a susţinut ferm că refuză prelungirea planului de salvare, de 240 de miliarde de dolari.

Atena refuză să colaboreze cu cei trei creditori şi renunță la următoarea tranşă prevăzută de program, în sumă de 7,2 miliarde de euro. Statul elen cere derogări de la condiţiile actualului împrumut, în schimbul implementării a 10 reforme.

De asemenea, Grecia vrea un credit de tranziție, pentru a negocia soluţii privind criza datoriilor.

"Propunerea noastră este foarte simplă. Noi nu vom întreprinde acţiuni unilaterale sau agresive, dar cerem doar puţin timp pentru a pune pe masă propunerile noastre pentru Europa şi vrem o şansă de a ajunge la un acord cu partenerii. Faptul că suntem la început de mandat nu înseamnă că putem să facem orice vrem, dar ne oferă dreptul de a fi auziţi", a declarat ministrul Finanţelor al Greciei, Yanis Varoufakis.

Partenerii Greciei nu acceptă revizuirea condiţiilor din planul de salvare. Analiştii se tem că lipsa unui acord cu UE, FMI şi Banca Cetrală Europeană va duce la intrarea statului elen în incapacitate de plată şi va provoca o nouă criză financiară.

"Am discutat posibilitatea extinderii programului. Instituţiile BCE şi FMI au dat clar de înţeles că sunt gata să colaboreze cu autorităţile elene, dar este nevoie de o voinţă politică pentru a începe lucrul", a zis şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Planul de salvare al Greciei se încheie la sfârșitul lunii februarie. În prezent, datoriile Greciei reprezintă peste 175% din PIB. Următoarele negocieri vor avea loc luni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu