EŞEC JENANT! Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă, de "Ziua Soarelui"

Coreea de Nord a încercat - şi a eşuat - să lanseze ceea ce experţii consideră că era o rachetă balistică cu rază medie vineri, un eşec jenant pentru liderul Kim Jong Un, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Lansarea ratată, în momentul în care ţară celebrează "Ziua Soarelui”, aniversarea zilei de naştere a bunicului lui Kim, vine după cel de-al patrulea test nuclear, desfăşurat în ianuarie, şi o lansare de rachetă în februarie, ce au atras noi sancţiuni ONU.

Dar Nordul şi-a continuat programul pentru rachete, supervizat de Kim.

Un site specializat pe Corea de Nord, 38 North, a spus că a existat activitate în situl nuclear al ţării, potrivit imaginilor din satelit, şi a apreciat că posibilitatea unui al cincilea test nuclear "nu poate fi exclusă".

Departamentul american al apărării a transmis că o rachetă a fost detectată de Comandamentul Strategic al SUA şi a apreciat că această a eşuat.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap din Coreea de Sud, probabil a fost o Musudan, o rachetă balistică cu rază medie (peste 3.000km) ce poate fi trasă pe un lansator mobil.

Regimul de la Phenian organizează sărbătoarea de 15 aprilie, ziua de naştere a lui Kim Îl-Sung (1912-1994), cu parade şi lansări de rachete.

Rachetele Musudan pot ajunge în Coreea de Sud şi Japonia şi chiar la bazele americane din Guam, în Pacific.

Nordul are programat un congres al partidului în mai, prima astfel de întâlnire după 36 de ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu