EŞEC ISTORIC. Şefii de stat şi de guvern nu au ajuns la un acord privind următorii lideri ai instituțiilor europene

Embed:

Eșec istoric după 20 de ore de discuții în cadrul Consiliului European. Şefii de stat şi de guvern din cadrul UE nu au putut să ajungă la un acord cu privire la următorii lideri ai instituțiilor europene și au suspendat ședința până mâine. Candidatura lui Frans Timmermans pentru funcția de președinte al Comisiei Europene nu a fost agreată de grupul parlamentar PPE, care insistă pentru desemnarea lui Manfred Webber în acest post. 

Timmermans, considerat favorit, a fost contestat vehement de populari şi de statele din Est. Donald Tusk a propus spre discuţie alte trei nume pentru şefia Comisiei. Aceștia sunt Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, Kristalina Georgieva, directorul executiv al Băncii Mondiale, și premierul Irlandei Leo Varadkar. Toți sunt susținuți de Partidul Popular European, care are cele mai multe mandate în noul legislativ UE.

Și pentru alte funcții mai mici se dă bătaie mare, iar președintele român, Klaus Iohannis, a declarat că ar fi inacceptabil ca nicio funcție cheie din cadrul instituțiilor europene să nu fie deținută de un lider provenit din estul blocului comunitar.

"Întotdeauna este important să fie persoane din toate zonele findcă negocierile trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă. Nu trebuie să apară noi falii, iar falia dintre Est și Vest, care s-a mai atenuat, nu trebuie să se redeschidă", a menţionat preşedintele României.

Decizia lui Tusk de a suspenda summitul Consiliului European până mâine la ora 10 a venit într-un moment în care sursele diplomatice de la Bruxelles indicau faptul că liderii UE se apropiau de luarea unei decizii. În context, Antonio Tajani a declarat că Parlamentul European își va alege președintele miercuri, 3 iulie, indiferent dacă liderii europeni vor lua o decizie privind președinția celorlalte instituții europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu