Escrocherie de proporţii, deconspirată de procurorii anticorupție. Cum a fost blocat contul bancar al unei companii străine

Embed:

Doi bărbați, administratori de firmă, au fost reţinuţi, fiind învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari și abuz de serviciu. Aceştia au cauzat daune considerabile unei persoane juridice.

Potrivit procurorilor, cei doi administratori de afaceri au pus la cale o schemă prin care urmăreau deposedarea unui businessman străin de o sumă de peste 66 milioane lei. Aceştia au încheiat un contract fictiv, neînregistrat în evidența contabilă, prin care o parte își asuma efectuarea unui studiu privind potențialul pieții Republicii Moldova și elaborarea propunerilor de înregistrare a produselor farmaceutice la Agenția Medicamentului, iar costul serviciilor prestate s-a estimat la 2.270.659,58 de dolari (45.371.184,40 lei).

Ca urmare, unul din învinuiți a profitat de faptul că deține simultan funcția de administrator la firma care și-a asumat efectuarea serviciilor menționare, dar și gestionează o companie farmaceutică internațională, astfel cei doi au încheiat un contract de preluare a datoriei (2.270.659,58 dolari), prin care noul debitor devenea compania străină.

În rezultatul încheierii acestor două acte juridice anulabile, administratorul firmei contractante, în scopul ducerii la bun sfârșit a schemei de înșelăciune și însușire a banilor străini, s-a adresat în instanța de judecată în calitate de reclamant, cu o cerere de încasare a pretinsei datorii în sumă de 45.3711 84,40 lei, penalitatea în mărime de 16 333 626,38 lei, dobânda de întârziere de 4 094 594 lei, taxa de stat în mărime de 50.000 lei și cheltuielile pentru asistență juridică în mărime de 200 000 lei, astfel solicitând în total încasarea sumei de 66 049 404,78 lei de la compania străină. În continuare, cei doi autori ai schemei au încheiat o tranzacție de împăcare, semnată de ambii, ceea ce înseamnnă recunoașterea datoriei indicate. Drept urmare, instanța de judecată, fiind indusă în eroare, a emis o încheiere prin care a admis cererea și a confirmat tranzacția de împăcare, dispunînd astfel încasarea din contul companiei internaționale a sumei contestate.

În consecința acțiunilor ilegale comune ale antreprenorilor, a fost blocat contul bancar al companiei străine şi extrasă suma de 4 147 951,84 lei, în baza unui act executoriu. Drept consecință, a fost sistată activitatea companiei, fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

În urma denunțului proprietarului companiei prejudiciate, cetățean strain, procurorii anticorupție au pus sub învinuire autorii schemei de înșelăciune, aceștia fiind plasați în arest preventiv pe un termen de 30 de zile și au aplicat sechestru pe mijloacele financiare sustrase.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru escrocherie, aceștia riscă de la 8 la 15 ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu