Erorile părinților îngrașă: 20% dintre copiii din Mereni suferă de obezitate

Embed:

Numărul copiilor obezi la nivel mondial a crescut de aproape 10 ori în ultimii 40 de ani. În rândul ţărilor europene, Moldova se află la coada unui clasament întocmit în acest sens. Cu toate acestea, sunt tot mai mulţi minori care suferă de supraponderabilitate.

De mai bine de o lună, dimineţile elevilor şcolii primare din satul Mereni, încep cu zece minute de sport în aer liber.

"Foarte mult ajută pentru ca să avem un corp sănătos şi mai frumos."

"Dacă faci sport, slăbeşti şi asta e foarte bine. Pentru că o să poţi fugi mai repede şi o să poţi încăpea pe uşă."

Şi meniul celor 300 de copii este compus doar din alimente sănătoase.

"Mă bucură foarte mult că copiii au început să vină de acasă în torbiţă nu cu chifle, dar cu morcovi. Este un exemplu bun, dat de noi", a spus directorul interimar al şcolii primare din Mereni, Rodica Vlas.

Noul program a fost implementat de membrii unui ONG, cu suportul Consiliului raional Anenii Noi, după ce medicii au stabilit că aproape 20 la sută din cei peste 550 de copii din localitate sunt supraponderali.

"Mai avem activităţi culinare în care ei vor pregăti anumite salate din fructe şi legume. Ca mai apoi aceste reţete să le găsim în ghidul pentru modul sănătos de viaţă pentru şcoli şi grădiniţe, ce urmează a fi editat", a spus iniţiatorul proiectului, Ludmila Seretean.

Anul trecut, în Moldova, erau 3.800 de copiii durdulii, cu 260 mai mulţi decât în 2015.

"Este un factor de risc major pentru apariţia unor aşa boli endocrine, cum ar fi diabetul zaharat, care din ce în ce mai frecvent se întâlneşte la copii, tulburările de creştere, afectează la fel copiii cu probleme ponderare, tulburările de pubertate", a spus medicul endocrinolog, Andrian Chiriac.

Pentru a preveni obezitatea în rândul adolecenţilor, nutriţioniştii recomandă reducerea consumului de alimentelor procesate.

"În niciun caz nu trebuie să apelaţi la metodele de slăbit pe care le folosesc adulţii, adică la cele medicamentoase sau la operaţii. Este categoric interzis. Trebuie, în primul rând, să vă schimbaţi modul de viaţă", a spus nutriţionistul, Victoria Babițchi.

La nivel mondial, lidere după numărul copiilor obezi sunt Polinezia şi Micronezia, urmate de ţări cu venituri mari precum SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Irlanda și Marea Britanie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu