EROI ROMÂNI, COMEMORAŢI LA NOI. Cimitirul Ostașilor Români din satul Tabăra a fost reinaugurat

Embed:

Cimitirul de Onoare al ostașilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial din satul Tabăra,Orhei, a fost reinaugurat. Acolo s-a ţinut un parastas de pomenire oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru.

"În memoria eroilor români căzuţi pe câmpul de luptă vă rog să ţinem un minut de reculegere. "

Unul dintre martorii evenimentelor
de acum peste jumătate de secol, Vasile Morari, în vârstă de 94 de ani, spune că nu a uitat ce s-a petrecut aici în 1944.

"Din primăvară, până toamna la întâi septembrie am săpat tranşee cu românii aici pe linia întâi. Pe urmă dacă ei s-au dus au pus mâna ruşii pe noi", a spus veteranul de război, Vasile Morari. 

Prima dată cimitirul a fost amenajat de un grup de combatanţi care au participat la războiul de pe Nistru.

"Imediat după război am aflat că aici sunt înmormântaţi mai mulţi ostaşi", a spus participant la conflictul de pe Nistru, Vasile Roman.

La ceremonie au fost prezenţi mai mulţi oficiali de la Chişinău, dar şi de peste Prut.

"Mă bucur că chiar şi după zeci de ani a putut fi posibil ca prin dăruirea, prin contribuţia locuitorilor de aici să avem un loc unde să venim să vărsăm o lacrimă de recunoştinţă pentru înaintaşii noştrii", a spus participantul la conflictul de pe Nistru, Daniel Ioniță. 

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României şi Ministerul Apărării cu ocazia Zilei Eroilor Români marcată astăzi.

În cadrul operaţiunii "Iaşi - Chişinău" din timpul celui de-al doilea Război Mondial pe teritoriul ţării noastre au murit peste o mie de militari români. La cimitirul din satul Tabăra sunt înmormântaţi aproape 80 de soldaţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu